Duktig i älgskogen och fantastisk familjehund

Textstorlek:

Jämthunden kom på åttonde plats i Jordbruksverkets undersökning över populäraste hundrasen i Sverige. I Dalarna ligger den på första plats.

Jägarfamiljen Stark Lissjanis i Nås, Västerdalarna, har två jämthundar, den sexåriga tiken Kougstabackens Lejja från Jämtland och hennes nu tvååriga valp Närsjöbergets Alice.

Lugn och fin

Jämthunden som ras är lugn och fin, berättar Daniel Stark.

– Och de är fantastiska familjehundar. Jakten är en stor del, men vi tillbringar desto mer tid hemma, så det är viktigt, tillägger Jenny Lissjanis.

Barnen Joel, fem år, och Hjalmar, två år, gör ibland trick som ”vacker tass” med hundarna, men ibland vill pojkarna leka med annat.

Då kommer gärna hundarna och lägger sig mitt i vägen.

– De brukar lägga sig och rulla alldeles bredvid eller lägga tassen på leksakerna, förklarar Jenny.

Både Daniel och Jenny är uppvuxna i jägarfamiljer.

– Jag var med morfar och morbror sen jag var liten, och de har alltid haft älghundar som de jagat med, berättar Daniel.

Han själv skaffade sin första jämthund för 15 år sedan och har sedan dess varit rasen trogen.

Jennys pappa och farfar jagar också, men det var inte förrän Jenny träffade Daniel som hennes eget intresse väcktes till liv. Hon har tagit jägarexamen och i dag jagar de båda i Nås, men i varsitt jaktlag. Daniel jagar också en vecka i september med ett jaktlag i Västernorrland.

Förutom jämthundarna har de Slagbäckens Dark Molly, en norsk älghund svart.

– Vi skaffade Molly för att ha en älghund som går i band, för vi har större problem med varg där jag jagar, berättar Jenny.

Jämthunden används i stort sett enbart som löshund.

Daniel och Jennys hundar används vid älgjakt, men jämthundar är vanlig vid björnjakt också.

– Den kan även användas till vildsvinsjakt och en av anledningen till att rasens popularitet har ökat snabbt de senaste åren är att vildsvinsstammen längre ner i landet har växt, säger Daniel.

Jaktchampion

Hunden Lejja är jaktchampion efter att ha fått priser på utställningar och jaktprov, något som det läggs ned mycket tid på.

– Lejja är uthållig och har en stor jaktlust. Hon har ett stort bra sök och kan vara borta i 20 minuter innan hon kommer tillbaka. När hon sen hittar älgen är hon bra på att få älgen att stå still. Hon närmar sig också lugnt och försiktigt så hon inte bara skrämmer iväg den, säger Daniel.

Jenny och Daniel har gått kurser i lydnad med hundarna. Och på sommaren cyklar de eller simmar med dem för att träna kondition och styrka.

– Man får släppa hundarna lösa från 21 augusti och då är vi ute mycket för att hundarna ska bli duktiga att ställa älg.

Daniel släpper aldrig lös en hund för att ställa älg innan den är minst ett år gammal. Det är alldeles för stora risker att hunden kan bli skrämd av älgen om den inte är mogen uppgiften.

Valpen kan vara med i skogen redan vid tio till tolv veckors ålder för att få skogsvana och bli trygg där och sedan tränas i band redan första hösten.

Daniel har skjutit några älgar på Alice ståndskallsarbete, men hon har inte hunnit starta på ett jaktprov än.

Jämthunden är en frisk och sund hundras, men de hade otur i höstas när Alice fick halsproblem och till och med blev tvungen att opereras.

Lejja kan skilja på när det är jakt och när hon ska stanna på gården.

– Alice kan inte det, hon kan sticka till skogs när vi är ute och leker, men hon lär sig nog förhoppningsvis, säger Jenny.