Brandchefen: Frivillig kraft tackas med fest

Textstorlek:

När skogsbränderna rasade runt om i landet i somras så var det svårt att få resurserna att räcka till. För räddningschefen i Malung-Sälens kommun Per Hampus så var den frivilliga kraften helt avgörande för att lyckas bekämpa branden kring Torgås norr om Lima.

– Vi hade aldrig klarat oss så bra utan frivilliga insatser. Befolkningen, markägare, frivilliga resursgruppen FRG, de var så viktiga för oss.

Dukar till fest

Nu ska det ordnas en stor tack-fest till alla frivilliga. Den 29 mars ska det dukas upp till fest med mat, tal och underhållning i Folkets hus i Limedsforsen.

– Man vill ju tacka på nåt sätt, säger Per Hampus.

Det var lördagen den 14 juli som ett åskväder drog fram över området, blixten slog ner på flera ställen och på fyra platser antändes skogen. Det var snustorrt i skog och mark efter långvarig torka och när vindarna blev kraftiga några dagar senare så blev situationen riktigt allvarlig.

– Det var då som eländet bröt loss på allvar och med de kraftiga vindarna så var vi helt chanslösa.

Upptagna med andra bränder

Det var svårt att få räddningsresurser från närområdet då det brann sedan tidigare i Trägsletområdet. Istället kom stöttning från räddningstjänster i västsverige. Och framför allt så var alla frivilliga krafter oerhört viktiga i arbetet med kampen mot bränderna. Efter drygt två veckor var bränderna släckta. Då hade 550 hektar brunnit.

Dukar upp till fest

Det finns många som bör tackas, konstaterar räddningschefen. Inte minst alla som ställde upp mitt under semestern och trots att Dansbandsveckan pågick samtidigt under en del av tiden.

Kommunen har gått ut med inbjudningar via sin webbplats och sin Facebooksida.

– Vi har ingen aning om hur många som kommer, men det känns bra att på det här sättet kunna tacka för oerhört viktiga insatser, avslutar räddningschef Per Hampus.