Viktig entreprenör på landsbygden

Textstorlek:

Vad betyder en persons drivkraft och entreprenörs­anda för en bygd? Den frågan är onekligen befogad efter en träff med Patrik Lindström, 47 år, i Vikmanshyttan. För cirka 20 år sedan började Hedemora Bostäder att riva hyreshus i Vikmans­hyttan.

– Det kändes hemskt. Jag kan inte se en byggnad försvinna eller stå och förfalla, säger Patrik när vi träffar honom på Gästgården iförd Leksandskeps och en prilla under överläppen.

Tanken att rädda bostäderna malde i Patriks huvud och en dag tog han mod till sig.

– Jag köpte fyra hyreshus. De som jag köpte var i dåligt skick och helt rensade på vitvaror. Jag köpte i stort sett ett skal, säger Patrik.

Patrik blev plötsligt fastighetsförvaltare med allt vad det innebär.

– Det var bara att börja från grunden. Jag borrade för att få bättre ekonomi på värmen och började renovera lägenheterna.

Uthyrda

lägenheter

Snart var alla lägenheter uthyrda och för tre år sedan var det dags att gå vidare.

– Jag sålde fastigheterna. Jag ville helt enkelt ta det lite lugnare. Så blev det väl inte riktigt. Jag är fortfarande vaktmästare, säger Patrik med ett stort leende.

Samtidigt blev Folkets Hus ledigt.

– Det hade stått tomt i ett år och fönster börjades krossas. Ingen vacker syn mitt i byn. Jag diskuterade pris med konkursförvaltaren i ett halvår innan jag slog till. Jag visste att det hade funnits lägenheter i huset. Jag räknade på det och färdigställde två lägenheter. Samtidigt gjorde jag klart med Hedemora Kommun som hyrde lokaler för Ungdomsverksamhet.

Men det fanns även ögonblick när Patrik funderade på framtiden.

– När jag öppnade dörren till stora salen tittade jag in i ett mörker med 300 sittplatser och lutande golv. Då slog jag igen dörren och öppnade inte den på ett halvår.

Golfidé gjorde succé

En dag kom idén som skulle utveckla Gästgården och bli vad den är idag.

– Jag började spela golf för tre år sedan och som så många andra blev jag heltänd. Jag ville bli bättre och bättre och på hösten köpte jag en golfsimulator för 300 000 kronor. Min förhoppning var att fler än jag själv skulle prova på under vintern.

Och visst kom det golfsugna.

– Ja så många att jag inte fick en chans att spela själv. Tre månader senare kom simulator två på plats och i våras ytterligare en.

Till detta har Patrik kompletterat med jaktsimulator och en racingbana.

Gym med 300 aktiva

I entréplanet finns den mest populära anläggningen. En gymavdelning som bara växer och idag finns det uppemot 300 som tränar kontinuerligt.

– Maskiner var nummer ett från starten, men sedan Vikmanshyttans Atletklubb även lagt sin verksamhet här har vi kompletterat med fria vikter, säger Patrik.

Det har inneburit ett lyft för Vikmanshyttans Atletklubb.

– Vi hade vår verksamhet på ett annat ställe. När vi kom hit har föreningen blommat ut. Patrik bjuder på hyran och vi har en livaktig verksamhet idag, säger klubbens ordförande Leif Hagman.

Stora satsningar och till och med udda satsningar. Hur orkar du eller rättare sagt – hur vågar du?

– Ekonomiskt är jag inte orolig. Allt jag har gjort under 20 år har jag genomfört utan att ta ett enda banklån. Det har varit viktigt för mig.

– Jag vet inte hur många gånger som jag har sagt till min fru att jag skall ligga lågt och förvalta det jag har.

Det lättaste var att även engagera hustrun Maria i verksamheten.

– Hon är lärare men sköter även all bokföring och ekonomi i företaget. Utan henne hade jag inte klarat det, avslutar Patrik.

En riktig entreprenör som alltid ser möjligheter. Något av Vikmanshyttans räddare tycker många.