230 tog examen – jobben redan klara

Textstorlek:

230 studenter från Högskolan Dalarna har nu mottagit sina examensbevis. Det handlar bland annat om lärare, sjuksköterskor och socionomer. Många av dem har redan fått jobb och tar nu steget ut i arbetslivet.
– Det är studenternas marknad, konstaterar flera som Dalabygden har pratat med.

Studenter och anhöriga fyllde Jalas arena under avslutningsceremonin vid Lugnet i Falun. Ett skriande behov av arbetskraft gör att många av dem redan fått jobb. Tidigare fordonsmekanikern Sabina Smedbakken från Grängesberg firade examen iklädd folkdräkt. Det finns gott om jobb inom vården, menar hon som redan hittat ett i Ludvika.

– Arbetsgivaren ringde mig och frågade om jag var intresserad. Det här med att arbetsgivare kontaktar mig och inte tvärtom har jag aldrig varit med om förut, säger hon.

De flesta jobbar kvar i länet

Martin Norsell är rektor vid Högskolan Dalarna. Han uppskattar att omkring 70 procent av alla sköterskor som utbildas i länet väljer att stanna kvar och jobba här. Sabina är en bland dem. På frågan vad som avgör valet av arbetsplats svarar hon att lönefrågan inte är den primära. Hon är ute efter en förhållandevis stressfri miljö samt trevliga arbetskollegor. Norsell berättar att trycket på både lärar- och sjuksköterskeutbildningarna är enormt. Under 2018 hade skolan sammanlagt 1763 sökande till sjuksköterskeprogrammet. Andelen män bland de sökande var ungefär 15 procent.

– Sjuksköterska är traditionellt sett ett kvinnoyrke. Och när det gäller barnmorskor är det 100 procent kvinnliga studenter, säger han.

”Man kan ställa krav på arbetsgivaren”

Norsell ser gärna att antalet sökanden blir fler och studenten Sabina Smedbakken har en idé hur högskolan kan locka.

– Tryck mer på tryggheten med att vara sjuksköterska. Man får jobb och har valmöjligheter efter utbildningen. Man är eftertraktad vilket gör att man kan ställa krav på arbetsgivaren, säger Sabina.

De olika varianterna av lärarutbildningar, från förskola till gymnasieskola, är populära. Förra året handlade det om sammanlagt 5098 sökanden. Andelen män varierar stort, från under tio procent bland förskollärare till över 60 procent bland idrotts­lärare. Lärarstudenten Sofia Engblom Olsson tycker sig ha bra koll på hur hon nu ska lyckas i branschen.

– Man måste gilla barn, vara trygg i sig själv och vara öppen för andras åsikter. Det handlar om ett tätt samarbete, kollegor emellan, så man måste kunna samarbeta, säger hon.

Fick jobbförslag från flera dalakommuner

Sofia bor i Röjeråsen utanför Rättvik tillsammans med sin man och deras två barn. Hon beskriver sig själv som bygdens eldsjäl och berättar att hon har åtagit sig flera ideella uppdrag. Förr var läraryrket något av ett kall och för Sofias del var yrkesvalet heller ingen slump. Hon vill leda och ser fram emot att se människor utvecklas.

– Idag finns det gott om lärartjänster, säger Sofia och beskriver situationen som lärarnas marknad, vilket hon tydligt märkte av under studietiden.

– Jag fick rekryteringsbrev från flera dalakommuner. Dom skrev, kom och jobba hos oss, typ.

Genom åren har det rappor­terats om attentat och bränder i skolor. Tror du att det här har påverkat viljan att bli lärare?

– Nej, egentligen inte. Man ska inte vara rädd för att vistas i skolan. Det är där vi behövs och det är där som vi lägger grunden till barns livslånga lärande.

Sofia är nu redo för arbetslivet. Hon är inne på sin tredje vecka och känner redan att läraryrket är något för henne. Hon trivs bland kollegorna och arbetsmiljöklimatet är bra. Hon skulle inte byta bort det ens om någon annan skola lockade med högre lön. Hon kan varm rekommendera yrket.