SVT-film kan ge fler dansbesökare

Miljonpublik såg TV-program med Larz Kristerz. Foto: Svenska Dansbandsveckan
Textstorlek:

När SVT sände dokumentären ”Vill du dansa?” om dansbandet Larz-Kristerz från Älvdalen på bästa sändningstid under juldagen, så skildrades Svenska Dansbandsveckan i Malung på ett sätt som fick både arrangörer, musiker och danspublik att jubla.

Gång på gång i dokumentären beskrevs musikfestivalen som det största och viktigaste dansbandsarrangemang som finns och som ett måste för alla som älskar dansband.

En av många dansmusiker som på Facebook höjde programmet till skyarna är Erik Lihm som själv kommer från Malung, men som är mest känd som keyboardist i Vikingarna:

— Dansbandsveckan i Malung fick väldigt stort utrymme i programmet. I detta program kom den rätta bilden fram och den kan sammanfattas i två ord: glädje och gemenskap.

Erik Lihms inlägg på Facebook gillades och kommenterades i positiva ordalag av ett hundratal personer.

Sammanlagt 900 000 personer såg programmet i tv på juldagen samt reprisen på annandagen. Till det kommer tittning på SVT Play, vilken innebär omkring en miljonpublik för ”Vill du dansa?”.

Lars Bälter som är turistchef i Malung-Sälens kommun samt medieansvarig för Dansbandsveckan i Malung, var en av flera personer som intervjuades i programmet.

Och han känner stor glädje över hur Dansbandsveckan framställdes inför tv-tittarna.

— Jag har räknat och kom fram till att hela sju minuter i programmet handlade om Dansbandsveckan. För oss är det här helt otroligt, det är helt enormt helt enkelt. Programmet visade verkligen upplevelsen av Dansbandsveckan så som den är när man är på plats i Malung – dans, glädje, gemenskap och folklighet i allt.

Dansbandsveckan i Malung är en av landets största och äldsta musikfestivaler. Festivalen arrangeras varje år vecka 29 och lockar närmare 50 000 besök från hela Norden varje sommar.

Under veckan bjuder sammanlagt 82 dansband upp till dans på sex olika dansbanor i Orrskogens folkpark.

Med ett drygt halvår kvar till 2019 års dansbandsvecka så börjar redan bokningsläget att bli hett, konstaterar Lars Bälter:

— Campingen har haft massor att göra efter programmet. Väldigt många personer har ringt och bokat boende. Det är klart fler bokningar inför den här sommaren, än vid samma tid i fjol. Och sannolikt får vi fler besökare än på många år.

Niklas Lindh