Startar regionalt traineeprogram

Textstorlek:

– Vi har ett mycket intressant arbete på gång som handlar om att få fler högskoleutbildade personer att stanna kvar i Dalarna och Gävleborg, säger Handelskammaren Dalarnas regionchef Kristina Snitt.

– Våra län toppar listan i Sverige på lägst utbildningsnivå samtidigt som våra företag skriker efter kompetent arbetskraft, säger Snitt.

– Under 2019 startar vi ett gemensamt Traineeprogram för företag i vår region som handlar om att våra nyutexaminerade högskolestudenter ska få upp ögonen för våra spännande företag och organisationer. Man behöver inte flytta till storstaden för att hitta intressanta och spännande arbeten.

Det är en riktigt bra samling företag som Mellansvenska handelskammaren fått med, stora som små. Traineeprogrammet kallas Higher Ambition – Graduate Trainee Program i Dalarna-Gävleborg. Det långsiktiga målet är att Higher Ambition traineeprogram om fem år rankas som topp tio bland Sveriges traineeprogram.

– Handelskammarens övergripande mål är att vara med och bidra till tillväxt i vår region som omfattar Dalarna, Hälsingland och Gästrikland. En nyckelfaktor för att kunna växa är att hitta rätt kompetens till företagen.

– Idag lämnar en stor andel av våra studenter som läst på våra två högskolor regionen då de avslutat sin utbildning. Vårt mål är att få fler att stanna kvar.

Många storbolag och offentliga aktörer använder sig av attraktiva traineeprogram för att locka till sig de bästa studenterna, ABB tillhör en av pionjärerna.

20 trainees ska matchas med 17 företag och organisationer som nappat på initiativet. Dessa är FM Mattsson, Scanmast, Leax, Rottneros, Schneider Electric, Cibes Lift, KPMG GävleDala, Fiskarheden Trävaru, Setra, Mafi, Region Gävleborg, Coop Mitt, ÅF, Borlänge Kommun, Åkerströms, Rejlers och Sandvik IT.

Region Dalarna och Region Gävleborg samt kommunerna Falun, Borlänge, Mora, Gävle och Ovanåker går in och stöttar ekonomiskt:

– Det är endast under första året som offentliga medel kommer att behövas, därefter skall Traineeprogrammet vara etablerat och drivas på kommersiella villkor.

Bo Joffer