Med kompassen inställd på världen

Textstorlek:

Borlängeborna Claes Nideborn, 72, och Lennart Tägström, 67, är två inbitna orienterare, och de senaste årtiondena har de letat kontroller i de flesta delar av världen.

Det har till och med blivit ett litet tävlande i vem som sprungit i flest länder, även om syftet alltid varit att sprida orienteringssporten till fler länder jorden över.

109 länder

Claes har sprungit i inte mindre än 109 länder medan Lennart kommit upp i blygsamma 89.

– Jag får skylla på ett orienteringsuppehåll på tjugo år innan jag fick återfall vid fyrtio, konstaterar Lennart.

Ett återfall som han inte ångrar.

– När jag gjorde min första resa efter uppehållet var jag nyfiken på att göra en resa tillsammans med andra och orientera. Tydligen var det bra eftersom jag fortsatt, säger Lennart.

– Man har fått vänner för livet i hela världen och upplevt fantastiska miljöer, säger både Lennart och Claes.

Och Claes poängterar även deras arbete för att sprida orienteringssporten.

– Många gånger har vi missionerat för sporten på våra resor. Förra hösten var vi i Senegal och ägnade en hel dag åt att lära eleverna i en mellanstadieskola att orientera. Först undervisning och sedan en stafett där ungdomarna tävlade i lag mot oss.

Orienteringen har blivit en livsstil för både Claes och Lennart.

Båda startade sin orienterings karriär som unga och tillhörde distriktseliten upptill senioråldern. Claes i Östergötland och Skåne och Lennart i Dalarna.

– Jag har varit Domnarvet trogen sedan modersmjölken. Jag började när jag var tio och då var det tidigt. Idag är det nästan för sent, konstaterar Lennart.

Claes valde att tävla för Stora Tuna när han kom till Dalarna 1988.

Men tävlingar i Sverige räckte inte för dessa båda herrar. De sökte sig utanför landets gränser och när sprinttävlingar och parkbanor mm slog igenom i början av 90-talet öppnade sig en ny värld för orienterare. Sprintorientering fick sitt genomslag.

– Jag har sprungit mitt inne i storstäder som Rom, London, Barcelona, Auckland och Hongkong, men även mer spektakulära ställen. Mest ovanligt var med en pannlampa i en underjordisk gruva som idag används som vinkällare i Moldavien. Oförglömliga ögonblick, säger Claes.

Från och med nästa år så tävlar eliten i skogs-VM och sprint-VM vartannat år.

– I vår blir det Malta och Italien och till hösten väntar förmodligen Seychellerna och några länder däromkring. Sedan skall jag koncentrera mig på Europa. Faktiskt en vit fläck för mig, säger Lennart.

– Och jag skall till Portugal i vår, men sedan är Veteran VM i Japan 2021 mitt stora mål. Dess emellan blir det säkert något nytt land.

Och i sommar åker de tillsammans till Veteran-VM i Riga.

– Reseintresset inleddes egentligen redan i början på 70-talet då jag som landslagsledare besökte många länder, säger Claes.

– Då lärde jag känna dubble världsmästaren Jörgen Mårtensson, som idag driver det reseföretag som ordnar våra orienteringsresor.

Leksandssonen Per Spik har nyligen startat ett systerbolag och är med som reseledare och fixare.

– I år var vi 230 personer som åkte i Karibien med världens största fullriggare Royal Clipper. Per ordnade banor och vi fick en fantastisk upplevelse. Vi orienterade i Panama, Nicaragua, Honduras, Guatemala, Belize och Jamaica.

Idrott hela livet

Idrott hela livet talar många om idag. Det gäller verkligen för Claes och Lennart.

Kärleken till orientering är stark och längtan till nya länder är en drivkraft.

Fakta

Ordet orientering härstammar från det latinska ordet oriens. Tidigare uppfattade man öster som det viktigaste väderstrecket, då man tänkte sig både paradiset och Kristi återkomst ske i öster. Att orientera var då att finna ut var öster ligger och därigenom bestämma de andra väderstrecken.

Orientering utövades först i Norge och Sverige under slutet av 1800-talet.

De mest kända och största orienteringstävlingarna är O-ringen, som tidigare kallades femdagars.

Några stora stafetter är Tiomila-kavlen i Sverige, samt Jukola kavlen i Finland.

För eliten är Swedish Leugue och SM större tävlingar under säsongen.