Hon tog VM-silver i bodyfitness

Textstorlek:

Det blev en storartad succé för Falubon Evalinda Aarvaag i världsmästerskapen i bodyfitness som anordnades i spanska staden Tarragona härom veckan. När speakern utropade Evalinda som världens näst bästa inom sin klass, jublade hon rakt ut:— Det är min största sportsliga framgång hittills. Jag blev så oerhört lycklig. Allt slit inför träningen gav utdelning flera gånger om. Det här kommer jag aldrig att glömma.

Första gången vi träffade Evalinda var veckan innan VM, i hennes bostadsrättslägenhet i området Östra Främby. Hon hade då sedan tre månader lagt in en betydligt högre växel i träningen. Besöken på gymmen var extra många och mer effektiva än vanligt. Det blev två pass på träningscykeln hemma i köket varenda dag. Och kosten var nyttigare än vanligt.

— Jag börjar känna mig i riktigt fin form, konstaterade hon då.

Och den känslan visade sig vara helt sann. Frågan var bara hur långt det skulle räcka.

I maj månad hade hon gjort mästerskapssuccé senast. Då blev det brons vid europamästerskapen och därefter en inbjudan från landslaget till att delta i VM.

Tränar och lever sunt

Evalinda berättar från träningscykeln om sitt kall. Att ta hand om både kropp och själ, att träna och leva sunt och att alltid hålla sig till träningstillskott som är nyttiga och godkända.

Efter att ha trampat 20 minuter så svetten lackade kom hennes 11-åriga hund Cansas fram, la huvudet på sned, tittade med intensiv och bedjande blick på Evalinda och signalerade att det kurrade i magen. Cansas är av rasen rhodesian ridgeback, en mycket stor ras som ursprungligen har använts till storviltsjakt på lejon.

— Han är så underbar min Cansas. En följeslagare i livet, i både glädje och sorg.

Sexårige sonen Kåre leker tillsammans med sin kompis Elvira i rummet intill. Glada tillrop blandas med hjärtliga skratt. Det är liv och rörelse i hemmet i Östra Främby.

Evalinda berättar om den passion för träning och fitness som hon har haft i hela sitt vuxna liv. Och att den passionen har varit framgångsrik råder det ingen som helst tvekan om. I en bokhylla finns en mängd stora glänsande pokaler, vilket bara är en del av den stora samlingen. Men det finns en helt annan del av Evalinda som hon pratar om med samma stora passion. Det handlar om uppväxten i Vilhelmina, som har gjort henne till den hon är idag. Hon älskar lugnet där. Skönheten i den lilla Lappländska kommunen invid Ångermanälven. Hon pratar om sin kärleksfulla uppväxt och glädjen att få komma tillbaka dit och hälsa på föräldrar och vänner.

Firat jul och nyår

Strax efter nyår träffade vi Evalinda igen. Då hade hon precis kommit hem från ett harmoniskt julfirande i Vilhelmina och hunnit smälta VM-bragden i Tarragona.

— Jag hade några nära vänner på besök häromkvällen och vi firade att VM-äventyret gick så bra. Det blev mycket bubbel och skratt. Och jag är så lycklig. Jag njuter än. Varje dag.

Att VM anordnades strax före jul – och inte efter – var väldigt lämpligt ur kostsynpunkt. För läckerheter på både julbord och nyårsbufféer är inget som Evalinda vill avstå ifrån.

— Livet är till för att njutas, konstaterar hon och pratar om balans i livet.

Nästa mästerskap

För visst är det mycket uppoffringar som krävs när ett mästerskapsäventyr ska förberedas. Priset är högt och när mästerskapet är över kan hon pusta ut. Men redan nu börjar hon så smått att prata om nästa mästerskap.

— Självklart är jag överlycklig. Men om ett år är det VM igen. Och visst vore det trevligt med ett guld, avslutar Evalinda med ett underfundigt och varmt leende.

Fakta

Bodyfitness är en av fyra olika discipliner som det tävlas inom när det gäller så kallad kroppskultur. Grenen är en officiell disciplin som det tävlas i sedan 2002 och antalet aktiva har ökat kraftigt på senare år. Det som bedöms i tävlingar är bland annat en atletisk, frisk och vältränad fysik och ett välmående utseende. Svenska Kroppskulturförbundet är de som arrangerar mästerskapstävlingar i Sverige samt utser landslaget till NM, EM och VM. Förbundet grundades år 1955.