Guldbagge till Larz-Kristerz?

Textstorlek:

Dansbandet Lars-Kristerz från Älvdalen är nu nära att ta ett av de finaste priserna inom svensk film. Dokumentärfilmen om Lars-Kristerz, ”Vill du dansa?” är nämligen en av tre filmer som på måndag kan ta en guldbagge i kategorin ”publikens pris”.

– Jag var in till Falun häromdagen och handlade lite kläder. Jag kommer att köra med kostym, säger bandets basist Trond Korsmoe till Dalabygden.

Inget bandet kunde drömma om

Måndagens guldbaggegala blir något helt nytt för Larz-Kristerz. Att gå på musikgalor har de blivit vana vid genom åren, men att få gå på filmgala kunde bandmedlemmarna aldrig drömma om.

– Nej det känns helt fantastiskt. Vi är så oerhört tacksamma. Att en dokumentärfilm om oss får vara med och tävla om publikpriset är fantastiskt. Det tyder ju på att det finns ett intresse för vår historia.

Dokumentärfilmen om Larz-Kristerz hade premiär på biografen i Älvdalen i höstas och visades i nedkortad version i SVT i julas. Nu tävlar filmen mot mer traditionella biofilmer som ”Tårtgeneralen” och ”Den blomstertid nu kommer”.

Tror du att filmen om er kan ta hem priset?

– Jag vågar inte sia, men vi har ju blivit förvånade förr, som när vi vann Dansbandskampen. Men guldbaggegalan är bara roligt och vi kan njuta oavsett hur det går.

Sedan filmen gjordes har två nya medlemmar kommit in i Larz-Kristerz, men det är det gamla gänget som nu laddar för filmgala.

Ökat intresse för dans

Sedan filmen visats i SVT började bokningarna till sommarens dansbandsvecka i Malung att strömma in i högre takt än vanligt. Frågan är om ett ökat intresse för dansband och danskultur är på väg tillbaka efter en tids nedgång?

– Ja om en sån här film kan bidra lite grann till det vore det jättebra. För dans är ju ett fantastiskt sätt att träffas. Oavsett om man bara vill dansa eller dejta. Jag tror att folk mår bättre av att träffas på riktigt och inte via nån app, säger Trond Korsmoe med ett varmt leende.

Hur det går får vi se på mån­dagens guldbaggegala. Den sänds i SVT1 med start kl 20:00.

Niklas Lindh