De har störst utbud av böcker i landet

Textstorlek:

Vid sjutton års ålder provade han på företagande för första gången. Efter att ha startat sin första butik med böcker 1981 har Anders Källgren utökat sitt sortiment och butiksyta många gånger. Han gillar att jobba men är nu nöjd med att ha det största sortimentet i Sverige, så nu blir det inga fler flyttningar.

Anders Källgren i Ludvika har nått drömmen om en fullsortimentbokhandel. Med över 30 000 olika titlar är Globe Bokhandel den mest välsorterade i Sverige.

– Enligt en objektiv utredning har vi fler olika titlar än den största bokhandeln i Stockholms city, det är kaxigt, säger han.

I sortimentet finns förutom böcker, kontorsvaror, kort, spel och pussel.

Ville förändra världen

Anders dröm började 1981 när han startade en liten missionsbokhandel för att sälja kristen litteratur.

– Då var jag en idealist som trodde jag kunde förändra världen, men det har gått över nu, säger han och ler.

Men hans företagande började några år tidigare. Anders gillade att arbeta redan då och startade en liten frimärkshandel 1977. Då var han 17 år.

Sista året på gymnasiet startade han annonsbladet Väsman runt. Första numret kom ut till första advent 1978 och sedan sålde han verksamheten på våren innan studenten. Anders fick 5 000 kronor för det och kunde med de slantarna betala sina kostnader. Ett tidigt UF-företag kallar han det själv.

Väsman runt lever kvar och har firat 40 år i år.

Utökat många gånger

Sedan första butiken har bokhandeln utökats många gånger, endera genom att flytta till större lokal eller genom att köpa lokalen intill och slå ut väggar emellan.

Den första flytten gjordes 1984 och 2002 flyttades bokhandeln nästa gång för att få betydligt större lokal.

– Då kändes det som ett helt hav, men det blev snart en insjö, skojar Anders och förklarar att ytorna snabbt fylldes med nya bra böcker.

Nästa gång, 2005, blev grannlokalen ledig och två hål i väggen gjorde butiken dubbelt så stor. Tre år senare blev ytterligare en grannlokal ledig och väggar slogs ut även där. Då blev det plats för en pocketshop samt ljudböcker och böcker på engelska.

Utvecklar webben

I dag har han en butiksyta på 350 kvadratmeter och nu blir det nog ingen mer utökning, enligt Anders.

– Vi ökar inte längre försäljningen, så det är ganska bra så här. Vi trivs.

Nu jobbar de istället hårt med att utveckla webben för att kunderna så småningom ska kunna beställa böcker där.

Jämfört med bokhandlar på orter i samma storlek som Ludvika sticker Anders bokhandel ut, genom sina höga omsättning.

I jultider har de högsäsong, men det är också mycket att göra hela januari och februari med förberedelser inför bokrean i slutet av februari.

Han har inte bara kunder från Ludvika utan även från exempelvis Falun, därifrån kommer många för att köpa böcker.

Sommaren kan också vara intensiv för Anders och hans medarbetare. Han har tre anställda och en person som jobbar extra ibland.

– Det finns många fritidshus runtom här, så det är många stockholmare exempelvis som uppskattar att komma hit då. Så för oss är Ludvika en turiststad, säger Anders.

Evenemang

Han arrangerar bokaftnar för vuxna en gång om året. Anders har lyckats få väletablerade och populära författare till Ludvika och evenemangen brukar vara fullsatta.

Bokhandeln arrangerar också en bokafton för barn och ungdomar varje april, tillsammans med Ludvika bibliotek.

Författarträffar arrangeras också tillsammans med biblioteket och 21 januari är Kjell Bohlund, före detta förläggare och tidigare vd på Norstedts förlag, gäst.

– Det blir annorlunda att få höra en förläggares perspektiv. Han har också stor kunskap om Astrid Lindgrens förläggartid, vilket han också kommer att berätta om, säger Anders.

Berättar

Den 29 januari blir det också en intressant träff, enligt Anders. Då kommer Tomas Sjödin till Ludvika och pratar om hur han har kunnat gå vidare efter att ha mist två av sina söner.

Fakta

Lite Globe-historik

1981 Öppnar missionsbokhandel i hörnet Storgatan/Engelbrektsgatan i Ludvika.

1984 Flyttade första gången, då till Engelbrektsgatan 8. I samband med det övertogs radio-tv-butiken som fanns där då.

2002 Flyttade en kort bit till Sko-citys lokaler för att få större butiksyta.

2005 Globes gamla lokal intill blev ledig. Tog över och rev väggen emellan.

2008 Övertog ytterligare en grannlokal och rev väggen emellan där också.