Dalarna riskerar 375 000 i böter

Fick 67 ambulansflygningar av Dalarna värda 5,2 miljoner. Foto: Babcock Scandinavian Air Ambulance
Textstorlek:

Konkurrensverket stämmer Landstinget Dalarna (Region Dalarna) och kräver böter/upphandlingsskadeavgift för att ha gjort otillåtna direktupphandlingar av ambulansflyg.

Landstinget Dalarna och Region Gotland stod utan avtal för am­bulansflyg 2017.

Direktupphandlade för miljoner

Ett nationellt samarbete om att tillgodose behovet av ambulanstransport med flyg hade dragit ut på tiden och Gotland och Dalarna hade inte sett till att lösa behovet genom en annonserad upphandling i väntan på en gemensam lösning.

Landstinget direktupphandlade då tjänster för flera miljoner.

Förvaltningsrätten i Falun och tar nu över prövningen som utretts av Konkurrensverket som i stämningsansökan finner att de direktupphandlade flygtjänsterna från Babcock Scandinavian Air Ambulance AB, SAA, många gånger passerat beloppsgränsen när direktupphandling är tillåtet.

Landstinget har köpt ambulansflygtjänster av SAA vid totalt 67 tillfallen under 2017 för 5 203 110 kronor exklusive moms visar utredningen.

Krävs på böter

Landstinget Dalarna krävs därför på 375 000 i böter/upphandlingsskadeavgift.

Några förmildrande omständig­heter har Konkurrensverket inte sett:

– Otillåten direktupphandling utan annonsering är en lagöverträdelse vi ser allvarligt på. Att hamna i ett avtalslöst tillstånd är aldrig bra, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jerm­sten i ett pressmeddelande.