Torr sommar fyllde slakteriet i Tolvsbo

Textstorlek:

Efter en het sommar blev det fullbokat tidigare än normalt vid slakteriet i Tolvsbo i år. Men julbestyren har sett ut som alla andra år.

Bönders oro för att fodret till djuren inte skulle räcka efter sommarens extrema värme och torka har även Annelie Andersson och hennes medarbetare vid det småskaliga slakteriet i Tolvsbo, Söderbärke, märkt av.

– Många ville nog vara ute i god tid och vi fick fullbokat i slakteriet tidigare än normal, berättar hon.

Djurägarna i trakten klarade sig ändå relativt bra, tack vare att de fick både en andra och kanske tredje skörd. Det var nog sämre längre norrut i Dalarna, menar Annelie.

Men de traditionella julbestyren vid Åkes slakteri ser ut som alla andra år.

Egentillverkade korvar med julsmaker, påläggskorvar, prinskorvar, julsyltor, rullsyltor, pastejer och annat som hör julen till fyller den lilla gårdsbutiken.

Sedan 1 september har det varit fullt upp med höstslakten och det brukar sedan vara full fart med olika sysslor fram till nyår.

– Den 11 december slutade vi slakta för att kunna koncentrera oss på allt julbestyr, säger Annelie, som tagit över företaget efter sin far Åke.

Annika Westman är anställd i företaget som charkuterist. Hon gör alla charkvaror och har helt fria händer, enligt Annelie.

Annikas grillkorv med paprika och ost exempelvis har blivit populär på sommaren.

– Jag tänkte sedan ta fram en korv för hela året och ost och bacon är ju gott. Det blev som en lyxfalukorv, berättar hon.

Enligt Annelie vill många numer göra sin egen korv och göra iordning skinkan själva till jul.

– De vill salta in skinkan och koka den själva. Det finns så många bra recept så det är inte svårt.

Vissa lantbruk som legat nere i trakten har startats upp igen och det tycker Annelie är jättekul.

– Det kanske är barnen som växt upp och vill börja om med några getter eller lamm och även nöt. Många tycker nog det är rofyllt att ha några djur samtidigt som de har ett annat jobb vid sidan om.

I Tolvsbo slaktas cirka 1 000 lamm och 130-140 boskap om året. Det blir också någon enstaka häst. Gris finns inte längre i trakten så det köps in från Rättvik eller Uppsala.

Som mest slaktas åtta nöt per dag och max 40-50 lamm per dag.

– Vi tar ett djur i taget så de andra inte behöver titta på. Det ska gå lugnt till och hellre en kvart extra så det inte blir nåt slarv, men de anställd är jätteduktiga, säger Annelie.

Maria Karlsson

maria.karlsson@sveagruppen.se