Tjejer vill stötta och stärka tjejer

Fr v Filippa, Angelica, Frida, FridaFelicia och Mimmi. Foto: Maria Karlsson
Textstorlek:

Den nya tjejjouren Dalia har startats i Borlänge. Det är 19 tjejer som vill arbeta för ett mer jämställt samhälle genom att stärka unga tjejer och sprida information.

Den som är ledsen, rädd, arg eller ensam kan vända sig till den nya ideella tjejjouren via chatt eller mail, för att prata med om ätstörningar, porr, stress, kroppsideal, hedersproblematik, ångest eller självmord med mera. Inga ämnen är för små eller stora.

Här kan de också få tips om vart de kan vända sig för att få mer hjälp.

Filippa Kans, Frida Jansson, FridaFelicia Peterson, Angelica Stoor och Mimmi Frykberg är några av tjejerna i Dalia.

Tystnadslöfte

Alla i tjejjouren har tystnadslöfte och de som chattar får vara anonyma.

Dalia en del av Kvinnojouren i Borlänge och en av initiativtagarna är Filippa Kans. Hon är i dag anställd av Kvinnojouren.

– För ungefär ett år sen fick vi kontakt med många mammor till tjejer som blivit utsatta för våldtäkter. Döttrarna ville inte komma till kvinnojouren och de få som kom såg ut att tycka det var jobbigt, berättar hon.

På sociala medier som är ungdomarnas arena kanske det skulle vara en lägre tröskel att kliva över, tänkte de på Kvinnojouren.

Tjejjouren arbetar förebyggande på skolor och evenemang där ungdomar finns. Här träffar de både tjejer och killar.

– Vi har också fått mycket pepp från killar som vill samarbeta och stötta oss. De är ju också trötta på hur det är i samhället, berättar de.

Tjejerna i Dalia har gått en grundkurs och får fortbildning kontinuerligt. Bland annat var de till Stockholm på en inspirationsdag.

– Det handlade exempelvis hur man definierar våld, något som vi pratar mycket om när vi är ute på skolorna, säger Angelica.

– Alla är emot våldtäkt, men det kan vara svårare att inse att det kan handla om det när man är kär i killen, eller om killen ”bara” var för full. Och vad gäller om det handlar om tjatsex? Vi vill lära ut är att det flesta våldtäkter sker i en relation, inte av en okänd man, förklarar Filippa.

Chattar tillsammans

Två dagar i veckan sitter tjejerna nu tillsammans och chattar. Och så småningom kan det bli oftare.

På julaftonens förmiddag är det dags för tjejjouren Dalias juljogg i Borlänge.

– Då kommer intäkterna att gå till tjejjouren, berättar de.