Sveriges grönaste åkare blev Dalapilot

Roger Blom korades till Dalarnas nya gröna Dalapilot av landshövding Ylva Thörn för elvägen på E16 utanför Sandviken. Foto: Claes Söderberg
Textstorlek:

– 1 000 vändor, inget åkeri har åkt så mycket under en tråd.Det konstaterade Ernst Express vd Roger Blom när han kröntes till Grön Dalapilot av landshövding Ylva Thörn.

Det är Ernst Express som kör ellastbilen på elvägen E16.

– Det behövs inga fler utvärderingar, tekniken fungerar under värsta tänkbara väderförhållanden, säger Roger Blom med adress Trafikverket som ska utvärdera två svenska elvägar. E16 och den från Arlanda som ABB Ludvikas Gunnar Asplund uppfunnit, Asplund blev Grön Dalapilot 2014.

– Utvecklingen är snabb, Ernsts Express har två Scanialastbilar med elhybriddrivlina som via luftskena trafikerar en två kilometer lång sträcka väster om Sandviken, ett test som startade runt midsommar 2016 och ska utvärderas sommaren 2018. Men jag är rädd att Tyskland hinner före.

Elväg Borlänge–Gävle

Blom anser att tekniken fär mogen och att Sverige kan gå vidare och bygga elvägen mellan Borlänge och Gävle, med 300 miljoner från staten och lika mycket till från näringslivet.

Ernst Express är Sveriges grönaste åkeri, testar ellastbil, kör åkeriet på biobränsle HVO, kör också två 74 tons lastbilar mellan gruvan i Garpenberg och Gävle hamn som tar sju ton mer och de har lättare flak byggda av SSAB-stål.

– Vi har nu haft 406 månader i rad med ökande temperaturer, det pågår ett klimatmöte. Vi har sänkt vårt koldioxidutsläpp med 38 000 ton.

Söker chaufförer

Lars Isaksson S-kommunalråd i Avesta konstaterade att företaget och gymnasiets fordonsprogram fungerar exemplariskt ihop. De nya chaufförerna blir fullfjädrade ambassadörer för gröna transporter och alla får jobb i en bransch som annars har svårt att hitta personal.

– Ernst Express är en aktör som visat hur vi kan möta klimathotet, en av vår tids stora utmaningar. Utnämningen är viktig därför att det visar vad som är möjligt, samtidigt som det premierar framtidstro och innovationskraft, sa Ylva Thörn när hon överräckte diplom, dalahäst och blommor.

FAKTA

Gröna Dalapiloter

2010 utsåg regeringen
Dalarna till grönt pilotlän.

Sedan 2011 har nätverket Energiintelligent Dalarna utnämnt Dalapiloter (som korats av landshövdingen), i Dalarna som visat vägen inom arbetet med energi-effektivisering, minskad klimatpåverkan och ökad användning av förnybar energi.

21 Dalapiloter har det blivit genom åren och bland de som utmärkt sig finns solpionjären Klaus Lorenz och Leksands Knäckebröd som Dalabygden nyligen skrivit om liksom Spendrups, Fridhems och STF Grövelsjöns Fjällstation.