Sir Timothy är Årets R idskolehäst i Dalarna

Textstorlek:

I lördags arrangerade Hedemorabygdens Ridklubb sin traditionsenliga julshow och 2018 kommer att bli ett år som går till historien.

För första gången fick klubben en häst utsedd till Årets Ridskolehäst i Dalarna. 20 åriga Sir Timothy, eller Tim som han också kallas, fick utmärkelsen.

– Verkligen roligt för oss och vår verksamhet, säger en av klubbens ridskolelärare Marie Strömberg.

Nominerade av klubbar

Totalt var 14 hästar nominerade av ridklubbarna runt om i Dalarna och Sir Timothy var den som fick flest röster.

Matts Gregori från Dalarnas Ridsportförbund fanns på plats och delade ut priset.

– Klubbarnas ridskolehästar är ovärderliga, för att ridskolorna skall kunna lära ut ridning på ett tryggt, säkert och roligt sätt, sade Matts.

– Viktigt att vi kan lyfta fram trotjänare bland hästar i Dalarna och ge dem den uppmärksamhet de förtjänar. Det är med glädje jag överlämnar priset.

Istället för blommor till pristagaren hade Matts med sig lite morötter, vilket uppskattades mycket av Sir Timothy.

Priset är skänkt av Anita Hedin, Leksand. Anita är en legend inom ridsporten i Dalarna och fick för övrigt nyligen utmärkelsen en Svensk Fellow. Den högsta utmärkelse en ridlärare kan få i Sverige.

Sir Timothy är en valack och kom till klubben 2003.

Sedan dess har ”Tim” mött tusentals ridentusiaster och är idag fort­farande en av klubbens mest populära hästar. Och i motivering från klubben kunde man läsa följande.

– Tim är inte bara en fantastisk ponny. Han är genomsnäll att pyssla med, ställer upp i alla lägen för alla sina ryttare. Från nybörjarlektion till tävlingsbanan i både hoppning och dressyr. Han älskar att stå i centrum. Ser ut som en 7–8-åring, trots sin ålder.

Hedemorabygdens Ridklubb har 220 elever i verksamhet varje vecka.

– Vi har en bred verksamhet med 16 egna hästar och 5 privata här i Hamre. Det är allt från ponny till stora hästar. Kommun äger anläggningen och vi får ägna kraft åt att driva verksamheten, säger Marie.

– Unikt i vår förening är att vi inte har någon ridskolechef. Vi är tre anställda som delar på verksamhetsansvaret plus en på timmar på söndagar.

Förutom Marie är det Karin Björk och Lena Andersson på heltid och Karin Eriksson på timmar. Stallansvarig är Annika Englöf.

Nästa år firar Marie 20-årsjubileum som ridskollärare.

– Ett fantastiskt jobb. Ingen dag är den andra lik och jag tycker det är lika roligt att gå till jobbet idag som när jag började, säger Marie.

Tävlar också

Förutom själva ridskoleverksamheten har även klubben tävlingsverksamhet.

– Vi är närmare 45 tävlingsryttare, som tävlar både individuellt och i lag.

Samma år som Sir Timothy kom till Hedemora anlände även islandshästen Galdur.

– En häst som Islands president skänkt till Kronprinsessans Victorias fond för att verka som häst för vanlig rid verksamhet och speciellt för funktionsnedsatta, berättar Maria.

– Hästen skänktes till Svenska Ridsportförbundet och vi ansökte om att bli fodervärd och på den vägen är det

Har Kronprinsessan var och hälsat på?

– Absolut, men det skedde i största hemlighet. Vi har cirka 40 personer, med olika handikapp, som sysslar med fritidsridning idag.

Årets Julshow blev en sprakande uppvisning i Hedemorabygdens Ridklubbs stora och breda verksamhet. En julshow där eleverna visar upp vad de lärt sig under året.

Och som sig bör fanns det många nervösa aktörer och lika många förväntansfulla föräldrar, morföräldrar mm.

Temat för dagen var ”Jakten på tomten”. Och jakt blev det verkligen. Ebba Gilén till och med kidnappade tomten med en säck över huvudet till publikens stora glädje.

Emma Engvall hoppade med Flisan över ett hinder med eld. Verkligen spektakulärt och det var många i publiken som höll andan.

Emma drog även en skidåkare så gnistorna flög runt skidorna till både busvisslingar, skratt och massor av applåder.

Jakten på tomten varade i en timme innan det traditionella Luciatåget tog över.

Många stolta ungdomar visade upp sina färdigheter.

Lika stolt var Sir Timothy – Årets Ridskolehäst i Dalarna 2018.