Larz-Kristerz i SVT på juldagen

Lars-Kristerz underhåller på juldagens kväll.
Textstorlek:

Dansbandet Larz-Kristerz från Älvdalen kommer sannolikt att locka storpublik framför tv-apparaterna på juldagens kväll. Då sänds nämligen den dokumentärfilm om bandet som hade premiär på biografen i Älvdalen i november månad.

Filmen ”Vill du dansa” sänds klockan 20:00 på SVT1.

– Det är helt otroligt. Att de sänder programmet på bästa sändningstid en juldag känns fantastiskt, säger gitarristen och sångaren Anders Tegnér till Dalabygden.

I filmen får vi följa ett av landets mest populära dansband ända från start och så blickar filmen tio år tillbaka i tiden, till det stora genombrottet i Dansbandskampen i SVT.

En av landets främsta dansbandsexperter är Kurt Sundin, som i många år har skildrat danskulturen i SVT och på sin dansbandssajt ”På dans med Kurt”.

– Jag var med när de slog igenom i Dansbandskampen. Resan de gjorde – och fortfarande gör – saknar motstycke. Det är så folkkära och har lyckats behålla en plats i publikens hjärtan, säger Kurt Sundin.

För Larz-Kristerz är veckorna kring jul mycket hektiska tider. Två nya bandmedlemmar har anslutit och omkring 80 låtar ska repas in. På trettondagsaftonen är det traditionsenligt dans i Evertsberg, vilket blir premiär med de nya bandmedlemmarna, Mattias Bruhn och Daniel Wallin. Och i veckan kom beskedet att bandet har nominerats till en grammis som årets dansband.

– Det känns hedrande. Senast vi var nominerade var 2013, så nu får vi gå på gala igen. Det är mycket roligt som händer nu, konstaterar Anders Tegnér.