Kinakontrakten värda 17 miljarder

ABB Ludvikas rekordtransformator satte nytt världsrekord i Kina när den nyligen togs i drift och överför 10 000 megawatt. Foto: ABB
Textstorlek:

ABB Power Grids har enligt nyhetsbyrån Reuters under november tecknat avtal som kan vara värda omkring 1,9 miljarder dollar, 17 miljarder kronor, för att leverera kraftöverföringsutrustning till Kina.

Enligt en anonym ABB-källa, som enligt Reuters är insatt i frågan så har Claudio Facchin, divisionschef för Power Grids, undertecknat memorandum of understanding med State Grid Corporation, SGCC, i Kina och China Southern Power Grid värda 1,9 miljarder dollar.

En talesman för ABB bekräftade avtalen men avböjde att att kommentera de finansiella detaljerna.

Bland avtalen finns ABBs genombrott i Kina med Ludvikateknologin HVDC Light i världens första likströmsnät som från flera HVDC-stationer som SGCC bygger som ska leverera sol- vind och vattenkraft till Pekings vinter-OS och nio miljoner Pekingbor. En nyhet som Dalabygden var först med att berätta om i Sverige.

Ett annat avtal gäller det ultrahögspända UHVDC-projektet med SGCC:s nya 1 200 kilometer långa högspänningsledning mellan Inre Mongoliet och Shandong-provinsen, Jarud-Qingzhou UHVDC. ABB ska leverera högspänningsbrytare,Live Tank Circuit Breakers, LTB, till Qingzhoustationen. LTB-brytarna är en klassisk Ludvikauppfinning.

Här ska LTB: erna skydda elnätet, förhindrar strömavbrott och leverera ren, tillförlitlig strömförsörjning till över 20 miljoner människor.

I Kina har ABB Ludvika just satt ett nytt världsrekord då värdens hitills kraftfullaste UHVDC-transfortmator tagits i drift i UHVDC-länken Ximeng-Taizhou som överför 10 000 megawatt, 25 procent mer elkraft än tidigare teknik.

SGCC är också som Dalabygden berättat en av intressenterna tillsammans med japanska Hitachi som pekats ut som eventuella köpare av ABBs division Power Grids som ABB i Ludvika är en del av.

Asea-ABB banade väg för HVDC-teknik för 65 år sedan med Gotlandskabeln och har genomfört över 120 HVDC-projekt. Det motsvarar en total installerad kapacitet på över 130 000 megawatt. ABB har ungefär hälften av världsmarknaden för högspänd likström, HVDC.

ABBs storkund SGCC är numera världens största HVDC-byggare och med Hitachi har ABB ett samägt HVDC-bolag för den japanska marknaden.

Ludvikaverksamheten och ABBs kraftöverföring beskrivs träffande i schweiziska Neue Zürcher Zeitung som ABB:s livsnerv, DNA, i samband med den schweitziska tidningens rapporttering om ABBs säljplaner.

ABB Power Grids har 36 000 anställda i världen, varav 2700 i Ludvika, och en försäljning på 10,4 miljarder dollar.