Fjärde generationen har tagit över

Textstorlek:

​Dalabygden har tittat in hos Lidens Möbler och träffat Marie Lidén som i fjärde generationen driver Dalarnas äldsta möbelhus, som grundades 1898.
I Dalarna finns flera anrika möbelhandlare. I Borlänge Östbergs möbler med anor till 1908, i Ludvika Björks möbler, anno 1900.

1898 grundade Johan Alfred Lidén en snickerifabrik i Skomsarby Stora Tuna, idag Lidéns Möbler i Säter.

Är din affär till och med äldst i Sverige?

– Nu inför 120-årsjubileet så googlade jag, i Värmland hittade jag en möbelaffär som är äldre men vi är nog en av de äldsta. Gammelfarfar startade ett möbelsnickeri 1898, där började det, säger Marie Lidén.

– Dagens möbelhus öppnade 1914 och har byggts ut i etapper, men pappa har berättat att de äldsta delarna inne i huset har väggar från 1700-talet. Det modernaste vi har är våra nya fiberkablar som jag använder för e-handeln, säger Marie Lidén.

1898 gifte sig Alfred Lidén med Anna Maria Danielsson och flyttade till Gustafs. Där lade han grunden för Lidéns Möbler. 1898 startade Alfred Lidén också en sodavattentillverkning. Han lyckades arbeta ihop ett kapital vilket gjorde det möjligt att bygga först en gård i Mora By i Gustafs och 1914 flyttade grundarna till Säter.

Möbelsnickeriet och läskfabriken, som familjen sålde på 1950-talet till ett bryggeri i Hedemora, är viktiga historiebitar för Marie.

– Läsk och vatten var ett annat stort företag liksom isbrytning på vintern. Gammelfarfar startade ju innan kylskåpens tid så isen bröts på den tiden och sparades för att kunna ge kyla på somrarna.

– Så efter 80 år av hårt arbete och idogt slit lämnade Alfred Lidén två mycket framgångsrika företag efter sig; en läskedrycksfabrik och en möbelaffär.

1944 drog sig Johan Alfred tillbaka och överlät arbetet i firman till sina söner. Sonen Bertil gick in som verkställande direktör (som Marie nu är), Sven som styrelseordförande och Eric som medarbetare. Dessa tre herrar äntrade företaget med visioner och idéer berättar Marie.

– Deras grej var möbler i hemmalik miljö, så bygger själva affären fortfarande.

1955 stod den stora ombyggnationen av affären klar. De nya utställningslokalerna fick mycket god av allmänheten.

– Stora delar av sortimentet var vår egen produktion. Vid den här tiden producerades bortåt 2 000 bäddsoffor och 3 000 fåtöljer om året. Den egna produktionen var igång fram till dess att riksväg 70 skulle byggas genom Säter 1969 och efter detta så är bolaget återförsäljare av kvalitetsmöbler.

Tredje generationen var Maries pappa Jan Lidén som tog vid i slutet av 1970-talet och han bröt sig loss från de stora möbelkedjorna.

– Fokus ligger på kvalitetsmöbler och i början av 2000-talet valde pappa Jan att bli en fristående butik, för att själv kunna anpassa sortimentet efter kunderna.

2013 öppnade Ikea sitt stora varuhus i Borlänge, 2,5 mil bort.

– Efter Ikea har vår försäljning gått ned och detta kombinerat att pappa var sjuklig sina sista år påverkade oss, inte minst känslomässigt, säger Marie vars företag nu omsätter elva miljoner kronor och har sex anställda.

Efter Jans bortgång 2015 tog hans dotter Marie över styret av företaget. Hon bor med familj i Göteborg och pendlar upp till Säter så ofta hon kan, men hon rattar den nya satsningen på webben och sköter marknadsföringen dagligen.

När Dalabygden kommer på besök så har hon just klivit av tåget och berättar att man nu har en växande webbförsäljning, runt tio procent av omsättningen.

– Den är annorlunda, i e-handeln säljer man oftast på pris och snabbhet, kunderna jämför priserna på nätet och vi kan inte bygga upp stora lager. På webben så har vi konkurrens från alla håll och kanter med handlare från hela Sverige. Skulle ett ”Zalando” kliva på det här tåget ligger vi pyrt till.

Kommer Lidéns att leva i 120 år till?

– Den som lever får se, det händer så mycket runt om oss, e-handel, klimatförändringarna, Brexit, vad ska hända med världen. Jubileet har varit berikande med föreläsningar och annat, kanske mer sådant, bomässor och andra aktiviteter i framtiden. Men vi har inte tänkt klart. Framtiden handlar om hållbarhetsfrågor. Det finns inget enkelt svar.

Finns det en femte generation Lídén som tar över när Marie, nu 37 år, en dag ska generationsväxla?

– Till julen kommer mina barn Majken 6 år och Alfred 5 år hit, de vet att det här stället är underbart att leka kurragömma i. Min sexåriga dotter Majken har i alla fall sagt att hon vill sälja möbler när hon blir stor, säger Marie Lidén som nog kommer att låta sina barn avgöra den saken själva när den dagen kommer.

 

FAKTA

Möbler i fyra generationer

1898–1944 Grundaren Alfred Lidén började tillverka möbler 1898 och öppnade butiken i Säter 1914.

1944 – slutet 1970-talet. Bertil Lidén tog över tillsammans med sina bröder Sven och Eric och startade dagens butikskoncept. 1969 stängdes möbelfabriken när riksvägen byggdes.

Slutet av 1970-talet – 2015 Jan Lidén tar vid och skapar en från kedjorna fristående butik, för att själv kunna anpassa sortimentet efter kunderna.

Efter Jan Lidéns bortgång 2015 tar hans dotter Marie Lidén över som vd och nu kommer e-handeln.