Irene fortsätter att gräva djupt i Dala-Husbys historia

Textstorlek:

Journalisten, författaren och kulturtanten som hon titulerar sig själv, Irene Ljungkvist i Husby, Hedemora har haft boksläpp av Apollonia, den andra boken i hennes släktkrönika i tre delar om
ätten Hjorthorn och deras öden och äventyr i Husby.

Den första boken av tre, Se godhet – fröjda dig, kom ut 2013 och handlingen utspelar sig då på 1300-talet. Den senaste boken handlar om nästa generation i ätten och de människor som lever på Näs gård på 1400-talet.

– Det här är tiden för Engelbrektupproret och medlemmar i samma släkter kunde då stå på olika sidor i kriget, berättar Irene.

I båda böckerna tar hon upp relationer, sex, krig, eller olika slag, rikspolitik och religion med mera. Den första beskriver hon som mer sagolik och i den senaste är det inte så många olika människor att hålla reda på.

Mottagandet av den första boken var kanske inte riktigt som Irene hade hoppats på.

– Historiska romaner har inte sån genomslagskraft som jag trodde, men jag är ändå nöjd med hur det gick med första boken.

Irene fick dessutom nej från flera förlag när hon skickade sitt manus, men det är inget som hindrat henne. I dag ger hon ut böcker i sitt eget förlag och är redan igång med förberedelserna till nästa.

Irene är uppvuxen i Hedemora men har bott i Stockholm 20 år och arbetade bland annat som sekreterare, men gick också många skrivarkurser.

Hon har dessutom en fil kand i litteraturvetenskap och statsvetenskap samt engelska.

Sedan 1985 bor hon på en gammal gård i Husby, vilken hon och hennes sambo köpte för att ha som sommarstuga på 1970-talet.

– Historia har varit mitt intresse sedan jag var barn och när jag flyttat hem igen återuppväcktes det när jag började åka runt i trakten efter Husbyringen, med alla sina historiska platser.

Alldeles särskilt spännande var Gudsberga klosterruin i Kloster.

– Bara det här med katolicismen. Jag har inget minne av att vi fick lära oss något om hur det var när Sverige var katolskt, så jag visste ingenting om det, säger hon.

Medlemmar från ätten Hjorthorn i hennes romaner grundade klostret på 1300-talet och Näs gård i Husby.

När hon flyttat hem arbetade hon som lärare på gymnasiet i Hedemora.

Hon skrev för olika tidningar och gjorde bland annat en artikelserie om Husby-ringen.

Irene fördjupade sig i Den stora daldansen, när dalkarlarna tågade till Stockholm för att protestera år 1743. Det blev ett bygdespel som hon också regisserade första året av sju.

Det tog många år av forskning och insamlande av fakta för Irene att skriva släktkrönikan.

– Tålamod har jag förstått att jag har, jag ger mig aldrig. Det finns så många fascinerande gåtor i historien och jag finner en njutning i själva sökandet.

Medeltida brev har gett en del av det hon sökt efter. Men eftersom det inte finns så mycket skrivet, åtminstone inte från 1300-talet har hon broderat ut historierna och lagt till.

Det viktigaste för henne har varit att dra fram Hjorthornssläkten som funnits i Husby i ljuset och hon känner sig stolt över att även den andra boken nu är släppt, efter flera års arbete.

Irene har lärt sig mycket när hon skrivit böckerna och hoppas andra ska göra detsamma när de läser dem.

– Ivar Lo-Johansson sägs ha cyklat runt och knackat på hos folk för att sälja sina böcker. Fasen, jag ska göra det också, säger Irene med glimten i ögat.

FAKTA

Irene Ljungkvist

Bor i Husby, uppvuxen i Hedemora

75 år gammal

Har två vuxna söner med familjer, 4 barnbarn.

Intresserad av
trädgårdsodling,
krukväxter och renovering av huset samt hunden Caesar.

Tycker om att ha gäster och arrangera fester.

Samlar på bokmärken.

Tillverkar hellre själv än köper.