Grådö mejeri ökade mest

Textstorlek:

Det går bra för Grådö Mejeris ägare Falköpings Mejeri. Man är nu Sveriges tredje största mejeri med nya rekord. Och mest ökar Grådö.

Det går bra för Grådö Mejeris ägare Falköpings Mejeri som inom kort kommer att ta in nya leverantörer från Arla till både anläggningen i Falköping och i Grådö utanför Hedemora.

19 procent

Grådö ökade invägningen av mjölk med hela 19 procent visar Falköping Mejeris bokslut för det brutna räkenskapsåret 2017-2018. Antalet anställda ökade med fem personer till 51, antalet mjölkleverantörer ökade från 50 till 58 och snart kan de bli medlemmar i Falköpings mejeriförening.

”I och med att Gefleortens mejeriförening fusionerade med Arlafoods valde ett antal mjölkleverantörer att skriva kontrakt med oss och leverera sin mjölk till anläggningen i Grådö. Det blir allt tydligare att Falköpings Mejeri storleksmässigt blir nummer tre av alla mejeriföreningarna. För att stärka tillgången på mjölkråvara och ge delaktighet i Falköpings Mejeri ekonomiska förening har styrelsen under verksamhetsåret tagit beslut om att erbjuda kontraktsleverantörerna till Grådö Mejeri, medlemskap i föreningen från och med 2020”, lovar ordföranden Claes Arnesson.

Högsta nivåerna mjölk

Siffrorna från det brutna räkenskapsåret 2017–2018 visar att såväl omsättning som mjölkinvägning är uppe på de högsta nivåerna någonsin. Det innebär att mejeriet har tagit marknadsandelar.

– Detta är egentligen en ägarfråga som handläggs av styrelsen men min bedömning är att majoriteten av kontraktsleverantörerna vill bli medlemmar, säger VD Anders Segerström till Land Lantbruk

Bokslutet visar att koncernens omsättning ökade med 150 miljoner till 1,4 miljarder och visar en vinst på 19 miljoner kronor vilket är den nivå som föreningen vill hålla.

Höjt mjölkpris

Efter att bokslutet gjordes i halvårsskiftet höjde Falköpings Mejeri i oktober priset med 30 öre, en höjning som fortfarande gäller. Mejeriet har som princip att inte offentliggöra sitt pris men det ligger enligt uppgift till Land Lantbruk på cirka 3:60. De två stora mejerierna Arla och Skånemejerier betalar för tillfället 3:57 respektive 3:90 för konventionell mjölk.

Tre starka trender verkar av allt att döma hålla i sig framöver. Handelns egna varumärken, EMV, tar i accelererande takt över på butikshyllorna. De feta produkterna fortsätter att ge rekordhög betalning samtidigt som ökningen i efterfrågan på ekomjölk har avstannat.

På minussidan finns de låga priserna på ost där Grådös jubileumsost är ett nytt inslag på osthyllan.

FAKTA

Falköpings Mejeris bokslut 2017–2018

Omsättning: 1 400 miljoner kronor (1 249)

Resultat: 19 miljoner kronor(16)

Anställda, Falköping: 71 (71)

Anställda, Grådö: 51 (46)

Invägd mjölk, Falköping: 167 miljoner kilo (159)

Invägd mjölk, Grådö: 87 miljoner kilo (69)

Aktiva medlemmar: 139 (144)

Leverantörer, Grådö: 58 (51)

(Inom parentes bokslut 2016–17)