Fartfylld ökning av skeleton – tacka falubon för det

Textstorlek:

Du springer framåtböjd, så fort du kan i 30 meter, och skjuter en kälke framför dig. Vid slutet av startrakan skjuter du ifrån med foten och dyker du ner på kälken. 16 kurvor, 1500 meter, över 120 km och dessutom framlänges. Du styr genom att flytta tyngdpunkten på kälken med små, små rörelser.Skeleton heter denna olympiska gren. Vid en första anblick känns det livsfarligt, men för vissa är det en utmaning och det roligaste de vet.

Roberth Klarquist, 42, är en av entusiasterna och kanske mera känd som styrkelyftare. Ungdoms-, junior, senior och Masterguld finns på meritlistan.

– Såg en dokumentär från St Moritz för 10 år som bland annat handlade om Skeleton. Det skall jag prova tänkte jag. Något år senare bastade jag på Lugnet och kom i samspråk med Anton Holton, säger Roberth.

– Han hade åkt naturrodel och berättade om Lillehammer och deras anläggning. Vill du prova?

Tog ett tag innan inbjudan fallit riktigt på plats. I september förra året kom samtalet från de svenska landslagsläkarna.

– Du är välkommen att vara med och lägga is och sen blir det ett provåk. Memorera banan så åker vi.

Det bar iväg

Nu gick det inte att hoppa av. Åkdräkt, hjälm med visir, en kälke på en meter med två rörformade metallmedar och slät glidyta fram och räfflad styryta bak väntade. Lite instruktion och sedan bar det iväg.

– Efter kurva tre visste jag inte var jag var. I kurva tretton trodde jag att jag skulle svimma. Men som alltid kommer man i mål. Ärligt talat så var inte första åket kul. Övervägde faktiskt om jag skulle åka mer, säger Roberth.

– Som tur var provade jag igen och efter tredje åket var jag såld. Det var hysteriskt roligt.

Hemma i Falun tog han kontakt med Borlänge Rodelklubb och blev medlem. En klubb som bildades 1968 och i första hand sysslat med naturrodel.

Rolf Nordgren och Roberth byggde snabbt en startkälke för att träna upp snabbheten.

– Jag fick bidrag från Dalaidrotten och har byggt den i friidrottshallen. Det är ju lite långt till Lillehammer så därför sköter jag viss del av träningen på Lugnet.

Även Roberths organisatoriska förmåga kom väl till pass för skeletonsporten.

Det dröjde inte många månader förrän han var Team manager för landslaget.

– En snabb karriär även där. Jag tar inte ut något lag, men jag styr upp det mesta vid sidan om, säger Roberth och Sveriges snabbaste styrkelyftare i dubbel bemärkelse.

Nu har även Roberth gjort sin tävlingsdebut både nationellt och internationellt.

– Senast kom jag på 25:e plats av 35 tävlande i Innsbruck. Det går bättre och bättre och är jätteroligt.

Sällskap på resor

Lika roligt är att han får sällskap på sina resor till Lillehammer, Innsbruck med flera plaster. Sonen Mio (12) och Filippa Nordgren (14) från Vika har tänt till på Skeleton.

– Hur roligt som helst, säger båda innan de drar igång ett snabbahetspass med Falu IK friidrott.

Filippa har för övrigt tampats med eliten redan vid en tävling i Innsbruck för någon vecka sedan. Mio kommer att göra sin tävlingsdebut till våren. Båda satsar mot ungdoms-OS i St.Moritz 2020. Under helger och lov är Lillehammer deras andra hem.

Leslie Stratton

I sammanhanget skall noteras att Skeletonlandslaget fått en ny stjärna i Leslie Stratton. Hon har tävlat för USA och nu valt att representera Sverige. Hennes mamma kommer från Falun och mormor och morfar bor i Falun. Leslie leder för närvarande North America Cup, som förste svensk någonsin.

– Tänk om vi får OS till Sverige 2026. Då kanske det finns deltagare från Dalarna och framförallt att sporten får ett ansikte, avslutar Roberth.