ABB har sålt Power Grids till japanerna

ABB säljer sin spjutspets HVDC i Ludvika till japanerna.
Textstorlek:

ABB har sålt ABB Power Grids till Hitachi. Nu får 2 800 anställda i Ludvika nya herrar.

För 125 år sedan skrevs industrihistoria med trefas växelström mellan vattenkraftverket i Hällsjön och Grängesbergs gruvor. För 65 år sedan skrevs nästa kapitel när högspänd likström HVDC fick sitt genombrott i Gotlandsöverföringen och Asea satte Harsprångsledningen på 400 kilovolt i drift.

Nu får ABB i Ludvika nya herrar och världskartan för kraftöver­föring ritas om. Sedan 65 år tillbaka är Ludvika kraftöverföringens huvudstad i världen och det har man fortsatt vara under ABB-parantesen. Hitachi är uppenbart nöjda med affären, de får 36 000 nya medarbetare, 200 försäljningskontor och 100 fabriker och blir världsetta inom följande Ludvikaspecialiteter HVDC, högspänningsapparater, transformatorer

”Tillsammans bygger vi en energiplattform genom att kombinera den globala ettan inom Power Grid med Hitachis digitala teknologi, kommenterade Toshiaki Higashihara, Hitachis koncernchef köpet

Men naturligtvis är det en utmaning, inte minst logistiskt. Nu var det ingen tidsskillnad mellan Ludvika och Schweiz, men avståndet har ändå varit långt i toppstyrda ABB där Schweiz lagt sig i det mesta. Japan ligger åtta timmar före Ludvika så när Japanerna går hem kommer man till jobbet i Ludvika.

Största utmaningen blir kulturell, Japansk produktionsfilosofi som Lean produktion, eller ”mer värde för mindre arbete” kommer säkert göra mången ingenjör och verkstadsarbetare gråhårig.

När Ludvika nu efter drygt 100 år skiljs från Västerås så vore det konstigt om inte det svenska huvudkontoret hamnade i Ludvika.

Oro i Ludvika? Knappast, Christer Gardells planer på att stycka upp ABB har varit kända i många år och i en global värd öppnas nya möjligheter men det blir säkert dramatik men också möjligheter.

Hitachi har samarbete med danska vindkraftstillverkaren Vestas. Hos Hitachi hittar man teknologiska landvinningar inom supraledning, en ny generation med krafttransistorer som används inom HVDC Light byggda med kiselkarbid, SiC.

Bo Joffer