Ludvika förbereder sig få kinesiska herrar

Textstorlek:

I dagens Dalabygd kan jag rapportera nyheten om ABB:s stora genombrott, som kom i Kina.

Det borde ha kommit i Sverige redan 2005 och som istället utvecklats till en stor skandal när Svenska Kraftnät till slut 2012 gav konkurrenten Alstom, nu General Electric, HVDC-stationerna i Sveriges största elöverföringsprojekt Sydvästlänken. En kraftlänk som ska, men än inte gör det, trygga elförsörjningen av södra Sverige.

Alstom (GE) lovade när de vann att Sydvästlänken 2012 att den skulle vara i drift i slutet av 2014, gång efter annan har GE fått flytta fram driftsstarten eftersom de än inte behärskar tekniken. 31 mars 2019 är senaste budet. Om vintern blir kall kan den svenska elsystemet bli överbelastat och då är skandalen ett faktum.

Tillbaka till 2005, ABBs styrelseledamöter Jacob Wallenberg och Michael Treschow skrev till (S)-regeringen att de ville demonstrera sin nya HVDC Lightteknik med markkabel, alternativet till 400 kilovolt luftledning. Men 2000 jobb i Ludvika och i kabelfabriken i Karlskrona bet inte tillräckligt.

Riksdagsman Kenneth Johansson (C) (nu landshövding i Värmland, fattade galoppen och drev på för ABBs nya teknik. Valrörelsen blev en mardröm för regeringen som skickade den ena efter den andra regeringsföreträdaren till Ludvika.

Det blev regeringsskifte och kabelprojektet hamnade i långbänk fram till 2012. LRF nappade under tiden och tågade in med en kabel när Svenska Kraftnät höll samrådsmöten om Sydlänken som projektet först hette. Det blev markkabel från Karlskrona men inte HVDC-stationer från Ludvika.

Siemens hade under tiden kommit ikapp ABBs försprång, Alstom påstod sig ha gjort det och Kina utvecklade egna alternativ, eller snarare kanske kopierade.

ABB fortsatte att utveckla HVDC Lighttekniken med den första likströmsbrytaren som man sa sig ha framme hösten 2012. Kineserna hann dock före med likströmsbrytaren i det projekt som ABB nu fått sitt genombrott i Kina med.

Under åren som gått har ABB fått en ny storägare i Christer Gardells Cevian som i åratal verkat för att stycka av ABB Power Grids. Första gången det blev känt att ABB Power Grids kanske skulle bli till salu så anmälde kinesiska State Grid intresse av att köpa divisionen och sa att man var speciellt intresserad av Ludvikatekniken.

Den senaste månaden har uppgifterna duggat tätt om att ABB anlitat Credit Suisse och Dyal gällande en försäljning eller en avknoppning av division Power Grids.

Kina har pengar och vill ha HVDC-kunnandet, transformatortekniken. Den som äger bestämmer.

Nyhetsbyrån Bloombergs uppgift om att divisionen Power Grids skulle vara värd mer än tio miljarder dollar gör att man i Ludvika måste förbereda sig tanken på att få kinesiska herrar och att 100 års koppling mellan Västerås och Ludvika kan komma att upphöra.