Helena har sett baksidan av vår plastkonsumtion

Helena Olmås och hennes medresenärer plockade åtta ton plast på två förmiddagar. Foto: Privat
Textstorlek:

När Helena kom hem från paradisön Rostán i Honduras, vilken var svårt drabbad av plastsopor från havet, satt hon sig ner och grät. Nu vill hon göra vad hon kan för att minska på plastanvändningen i världen.

Som Dalabygden tidigare skrev hade Helena Olmås från Mora vunnit Sodastreams tävling, en resa till Honduras tillsammans med 130 andra.

Men det som Helena och de andra fick se var något helt annat än en paradisö. Honduras är nämligen en av de platser i världen som drabbats hårdast av nedskräpningen av plastsopor från våra världshav, på grund av strömmar.

– Det var som en soptipp hela havet. Jag hade sett fruktansvärda bilder innan jag åkte dit, men det var så mycket värre att se det med egna ögon. När vi kom med båten såg vi hur stränderna skiftade i färger som inte tillhör naturen och när vi närmade oss såg vi att det var flippflopp-skor, flaskor, tandborstar och allt du kan tänka dig i plast, berättar Helena.

Helena hade kommit till Honduras för att hjälpa till att städa stränderna från plast och hon förklarar att plasten på stranden bokstavligen kunde gå halvvägs till knäna på henne.

– På två förmiddagar plockade vi åtta ton plast sammanlagt. Plasten som samlats in ska bli någon sorts installation som ska användas i utbildningssyfte.

Resan vann Helena för sitt miljöengagemang hemma i Sverige.

Hennes kompis Erik Ahlström skapade plogg-rörelsen, där människor kombinerar joggning med att plocka skräp från marken. Fenomenet har spridits via sociala medier till hela världen, enligt Helena.

– Han hade varit till Nya Zeeland och upptäckte att det var så rent där jämfört med i Sverige. Jag var där samtidigt på mitt håll och vandrade i fyra månader och såg också hur rent och fint det var, berättar Helena.

De träffades efteråt i Sverige och Helena hängde på plogg-rörelsen och började plogga på väg till jobbet i Stockholm där hon bor sedan 18 år tillbaka.

– När jag öppnade ögonen såg jag hur skräpigt det egentligen är längs Mälaren. Och speciellt plast gör så stor skada, det tar exempelvis 450 år för en pet-flaska att försvinna i naturen. Under tiden avsöndrar den mikroplaster som hamnar i vattnet vi dricker eller i djuren i havet.

Efter resan till Honduras kokade det i kroppen på Helena. Hon måste föra budskapet vidare om hur illa ställt det är med våra världshav.

– Varje år hamnar 80 ton plast i våra världshav. 85 procent av all plast som slängs på marken hamnar till slut i haven. Därför är det viktigt att vi slutar tillverka och använda plastartiklar där det går. Det finns många gånger ersättningsprodukter, menar Helena.

Hon tycker det är fantastiskt att EU nu diskuterar att förbjuda tillverkning och försäljning av vissa engångsartiklar i plast.

Medvetenheten om problemet har ökat hos många och det tycker Helena är bra, men anser att det fortfarande finns mycket att göra.

– Man behöver inte använda engångsbestick eller ta en ny plastkasse när man handlar. Använda plastförpackningar ska slängas vid återvinningsstationerna så plasten återvinns, säger hon.