Generationsväxlade och fördubblas

Textstorlek:

När man kommer till Leksand och tar av mot Sågmyra så är ett av de första företag man möter alldeles intill Dalälven ett gammalt snickeri, Allmogesnickerier står det på skylten, och väl inne i fabriken så ser man inte att fabriken nog behövde ett nytt rödfärgslager för väl inne så råder febril aktivitet, pardörrar, innerdörrar, alla detaljerna, del för del, och slutstrykningen med riktig pensel för att de det där lilla extra.

Allmogesnickerier i Leksand satsar på expansion fast det egentligen inte var meningen när Johny Woxberg generationsväxlade och Therese ”Tess” Armgren och Michael Sandström tog över det dagliga och Johny växlade ned till styrelseordförande.

– Far drev företaget i tio år och ville pensionera sig. Jag och Michael tog över i början av 2016, det har snurrat på och eskalerat hela tiden, men i början var det mycket papper och juridik. Vi satsar inte på expansion, vi är precis i den storlek vi vill vara. Vi har dock expanderat varje år även fast vi inte tänkt oss det, berättar Tess och Michael berättar att man nyligen tagit över Tängers fönstersnickeri i Enviken, och att man därför fått en större kapacitet för kopplade fönster och fönsterdörrar.

– De höll på att gå omkull, och vi såg en chans att både kunna utvecklas som företag och rädda elva jobb på en väldigt liten ort med få arbetstillfällen.Vi har slitit extremt mycket sedan övertagandet, och än är det inte slut med hårt arbete.

På Allmogesnickerier i Leksand arbetar också elva anställda.

Dörrarna säljer sig nästan självt, många av kunderna kommer från Göteborg och Stockholmsområdet men allt fler nya kunder kommer lokalt från Dalarna. På sommaren är det många som tittar in och känner charmen i riktigt hantverk.

– Vi säljer annars mest via nätet, hemsidan är viktig. Men under årets varma månader kan det vara 10-15 besök i veckan, säger Michael och Tess förklarar att framgången de känner beror på det personliga mötet med kunderna.

– Vi är mer som konsulter än säljare. Kunder har ofta en ide om att de vill ha en pardörr och nya fönster i gammal stil, men då kan vi visa hur proportionerna ändras om man väljer liggande eller stående fönsterrutor. Ett bra hus kan bli helt fel om man väljer fel proportioner på fönstren. Vi har elva duktiga personer här i Leksand, det är förklaringen till att det går allt bättre och nu har vi dessutom fått ytterligare 11 duktiga anställda.

– Våra allmogedörrar tillverkas på gammalt sätt med lösa speglar med stort djup och äkta kittade glasöppningar. Vi är extra berömda för våra vackra pardörrar och att vi alltid har vackra dörrspeglar på både ut- och insidan av dörren. För att få en vacker pardörr är det viktigt att dörren inte är för bred, proportionerna mellan bredd och höjd är avgörande för att dörrspeglar och glasöppningar skall harmonisera, säger Tess med känsla i rösten.

Själva tycker de inte att deras produkter är dyra:

– Vi kan inte jämföras med serietillverkade produkter, varje dörr är unik, och vi tillverkar våra produkter för hand.

Nu omsätter företaget i Leksand och dotterbolaget i Enviken 45 miljoner:

– När familjen började omsatte vi elva miljoner och sa oss att vi inte skulle bli större utan slå vakt om vår själ, Men vi har definitivt vår själ kvar, säger Tess och Michael.

Allmogesnickerier startades 1973 och blev årets företagare i Leksand 2016 och Tängers snickerifabrik startade redan 1931. Allmogesnickerier tillverkar även måttbeställda fönsterbänkar, dörrfoder, fönsterfoder, golvsocklar och salningar.