För Eva-Lisa är parfymer precis som mat för själen

Textstorlek:

Hon har cirka 600 parfymflaskor i sin samling och ingen är den andra lik.

Eva-Lisa Borres i Borlänge utbildade sig till hudterapeut, eller kosmetolog som det hette då, i Stockholm i början av 1970-talet och fick anställning vid Barnängen direkt efteråt.

Men kärleken fick henne att flytta tillbaka till Borlänge och hon var exempelvis med och öppnade Hennes och Mauritz parfymavdelning i staden. Så småningom började hon vid Siri Tidstrands parfymeri IKA Såp- och tvålmagasin.

Det var under den perioden Eva-Lisa började samla på parfymflaskor.

– Siri var en fena på att berätta om parfymer. Och konkurrens för henne betydde stimulans. Det gällde att veta vad man är bäst på samt att vara trevlig och ge kunden bra råd, berättar Eva-Lisa.

Parfymer är som mat för själen, menar Eva-Lisa.

– En doft kan vara tung, lätt, blommig, kryddig, asiatisk eller aromatisk med mera.

Parfymer passar olika på olika människor. Det kan ha med blodet att göra men också pH-värde på huden och hur den tar upp doften.

– Glöm aldrig om någon berömmer dig för att du doftar gott! uppmanar Eva-Lisa. Då har du troligtvis hittat en doft som passar just dig, en som bär fram ”jaget” och får dig att stråla.

Vissa har en och samma doft som de ständigt återkommer till hela livet. Samtidigt kan det vara roligt att byta och ha en annan doft vid särskilda tillfällen eller tider på dygnet. Det går också mode i vilka dofter som är populära, förklarar Eva-Lisa.

Hon har själv många favoriter men det ska vara en doft med vanilj i botten, ett kvinnligt och ljuvligt ”luderpuder” som hon brukar säga med glimten i ögat.

Eva-Lisa har inrett ett rum med sina parfymflaskor prydligt organiserade i hyllor med små fack. Hon har också arrangerat dem i stilleben tillsammans med tyger, smycken och annat fint. Ibland ändrar hon om och bygger nya miljöer och barnbarnen hjälper gärna till när de är och hälsar på.

Hon har även haft en del av samlingen utlånad till Hallwylska museet i Stockholm.

– Jag känner mig stolt över att en av mina flaskor var med på inbjudningskorten de gjorde till den utställningen, säger Eva-Lisa.

Och samlandet fortsätter.

– Såklart. Det kommer alltid nya dofter i vackra flaskor, säger hon.