Folkets rödfärgspris gick till Töreboda

Textstorlek:

Folkets rödfärgspris gick till Töreboda och arkitekternas finaste Rödfärgspris gick till huset Späckhuggaren i Kärna.

Årets vinnare i det prestigefyllda Rödfärgspriset delades ut av Dalarnas landshövding Ylva Thörn på en galakväll i A house, tidigare arkitektskolan, i Stockholm.

Sedan 2002 har Falu Rödfärg delat ut det Rödfärgspriset till utvalda arkitekter runtom i landet.

I år fick allmänheten chans att nominera sitt bidrag till Folkets Rödfärgspris, en hyllning till alla de röda hus och stugor som är en så självklar del av det svenska landskapet.

I Folkets rödfärgspris, röstade man på rödfärgsprisets hemsida och det spelade ingen roll om huset var nybyggt eller gammalt. Så länge det är målat med Falu Rödfärg eller annan slamfärg, och alla kulörer var välkomna, inte bara rött.

200 bidrag lämnades och Folkets pris vanns av Jonathan Grönlund med familj som bor i Stenkälla kaplangård, i Töreboda. Stenkälla Kaplansgård byggdes år 1740 som prästboställe till prästen i Trästena kyrka

– Vi har liksom kanske de flesta svenskar på landsbygden växt upp i falurödmålade hus. För oss symboliserar färgen en del av vår gemensamma identitet, kultur och historia. Vårt hus har lyst rött i över 250 år och ska så fortsätta lysa så länge vi lever, kommenterade familjen Grönlund sitt pris

Arkitektjuryn korade Späckhuggaren till vinnare av Rödfärgspriset 2018. Byggnaden är en privat faluröd villa från 2016 skapad av Bornstein Lyckefors.

”Att bryta invanda mönster och tänka utanför boxen anses stort. Men ibland kan faktiskt innanför lådan bli större. Med en stegrande cirkelrörelse, annorlunda proportioner och välstuderat ljusinfall förvandlar denna byggnad våra vanligaste kvadratmetrar till en klipskt omformulerad rumsupplevelse i kubik. Innanför boxen på utsidan men helt klart utanför på insidan. Ett hus som både förför och förbryllar. Till den gäckande takterrassen har bara fåglarna tillträde.”

– Att vinna Rödfärgspriset känns fantastiskt! Det innebär ju att vi, precis som Falu Rödfärg, blir en del av det svenska kulturarvet. Det är en också bekräftelse för alla på företaget att det vi gör uppskattas, säger Andreas Lyckefors, en av de ansvariga arkitekterna.

Brotorgets scen i Bollnäs vann publikpriset.

Det var Marge arkitekter och Pye Aurell Ehrström som tillsammans med Karavan landskap skapat en inbjudande samlingsplats på Brotorget i Bollnäs där den stora faluröda scenen är torgets blickfång.

Det var ca 40 arkitekter på seminariet och 130 personer på galamiddagen.