Firar 40 år av folkmusik

Textstorlek:

Drygt 100 personer kom för att lyssna på musik och delta när Malungs folkhögskola firade att det var 40 år sedan den första folkmusikkursen startade.

På fredagens konsert spelade och sjöng nuvarande och tidigare lärare. Därefter var det dans och den som ville stod för musiken.

Under helgen arrangerades även kurser av olika slag.

– Åttio personer är anmälda till nån av kurserna, berättar Maria Röjås, ansvarig för jubileet och en av lärarna på skolan.

Kalle Almlöf och Jonny Soling startade de första fiolkurserna med början 1978. Aldrig trodde de då att det skulle bli så stort som det sedan har blivit.

– Vi tänkte bara starta upp kurserna och sen åka ut och spela. Men vi blev kvar, berättar de.

– Malungs folkhögskola har blivit ett begrepp i folkmusikvärlden och människor från hela världen har gått kurser här, förklarar Maria Röjås.

– Det var speciellt när fiolkursen startades, ingen annan skola hade en sån kurs, berättar Titti Berg, rektor på skolan i dag.

Skolan var bland annat först med gruppundervisning i musik.

– Vi hade inga antagningskrav, så när det var många sökande, som mest 300, ordnade vi istället ett lotteri, berättar Jonny Soling

Deltagarna själva hade också ett stort inflytande över undervisningen, vilket också var helt nytt.

Titti Berg berättar att det är 150 år sedan som de första folkhögskolorna såg dagens ljus. Malungs folkhögskola firar 110 år nästa år.

Att vara en skola som arbetar med traditionell kultur är utmanande, menar hon.

– Vi ser att den här typen av kulturuttryck riskerar att kidnappas och exploateras av de som vill använda sig av den traditionella kulturen på ett ganska frånstötande sätt och som står i direkt motsats till folkhögskolans demokrati- och jämlikhetsuppdrag.

Maria Röjås kåserar mellan låtarna under konserten, bland annat om att det inte var någon slump att fiolkurserna startade när de gjorde.

– Det var händelser i världen, då människor började ifrågasätta auktoriteter. Det var gröna vågen och folkmusikvågen…

I mitten av 1980-talet startades kurser i folklig vissång på skolan och i slutet av 1990-talet var det dags för danskurserna.

Skolan har haft många sökande och de elever som har gått en kurs, har ofta kommit tillbaka för att gå ytterligare en eller flera kurser.

– Vi servar dem och ser till att de har det bra. När de som gått här och tyckt att det varit bra har de berättat för andra, säger Kalle Almlöf som fortfarande hoppar in som lärare ibland.

Malungs folkhögskola har Landstinget Dalarna som huvudman. Förutom folkmusikkurserna finns även allmänna kurser, kurser med inriktning på skidåkning eller löpning. Det finns också kurser i traditionellt hantverk och från i år även fäbokurser.