Eftertraktad mental rådgivare kommer från Djurmo

Textstorlek:

Johannes Hansen från Djurmo är idag en av landets mest anlitade mentala rådgivare.
Han har hunnit bli 32 år och jobbar dagligen med våra största stjärnor inom näringsliv, sport och musik för att de skall må och prestera bättre

Men han är lika känd som en inspirationsförläsare och drar fulla hus vad han än dyker upp i vårt avlånga land. Just nu pågår en inspirationsshow och i november kommer han till Falun.

– En lite annorlunda show fylld av konkret inspiration där deltagarna lär sig sätta ord på sina tankar. Jag delar naturligtvis med mej av min egen resa men framför allt är fokus på publiken. Jag presenterar en topplista på de vanligaste livsproblemen jag möter och sen löser vi dom en efter en, säger Johannes.

Men innan vi går vidare så backar vi bandet lite grann. Som tolvåring orkade Johannes knappt gå till skolan. Stå framför klassen var en jätteutmaning.

– Jag hade panikångest och det var tufft. Ibland fick jag ta en lyktstolpe i taget för att komma till skolan. Då läste jag min första självhjälpsbok som hjälpte mig enormt. Jag läste den och det blev fler och fler böcker. Det gav mig självförtroende. När jag sedan som 17-åring fick lyssna på Bob Proctor live utanför Stockholm bestämde jag mig för att bli föreläsare.

Böckerna blev en total livsförändring för Johannes. Från panikångest som 12-åring till en av landets mest anlitade föreläsare. Vilken positiv resa!

– Onekligen och inspirerande. Ibland glömmer jag bort det själv. Det är oerhört värdefullt att träffa vänner och familjen och tala med dem om den perioden i livet. Ett bevis på den mentala muskelns kraft. Tänk vad svag jag egentligen var. Det är inspirerande att se hur stark men kan bli om man utmanar sig själv, säger Johannes med ödmjukhet i blicken.

Just inspiration är något av en röd tråd i Johannes föreläsningar och dagliga arbete.

– Inspiration är avgörande, det är liksom syret. Viktigt att inspirationen är utmanande. Känslan att jag känner igen mej ger tröst, men är inte lika effektiv som att utmana, säger Johannes.

– Du vet vad du behöver. Sluta vänta, gå ut och gör det, vänta inte med att utmana dig själv. Det är den inspirationen man skall söka sig till.

Det är alltså handling som gäller?

– Absolut. Det är det man skall använda inspirationen till. Inspirationen gör det möjligt att göra saker som du normalt inte gör. Det vill säga sätta dig i ett tillstånd som får dig att göra obekväma saker som du annars bara skulle skjuta på, poängterar Johannes.

– Övergång till handling är viktigt och ha framförallt mod att göra det. Mod är en muskel och vad du än gör så blir du bättre på att utmana rädslor. Viktigt att ha en praktisk handlingsplan för detta. Gör man bara saker som känns bra, så har man förmodligen missat det viktigaste.

Johannes vardag handlar om att jobba med människor. Ibland jobbar vi med att göra dem ännu bättre på det som de är bra på, men oftare det som känns besvärligt eller som man misslyckats med.

– Kanske jätteduktig på att göra affärer, men misshandlar konstant sin personal med för snabba beslut eller springer bäst på arenan, men har svårt att ta hand om sina nära relationer. Helheten fungera inte. Oftast det som är akilleshälen. För vad spelar det för roll hur stora målsättningar du förverkligar om du aldrig får känna dig som en vinnare?

Under den tidiga perioden av hans karriär hade Johannes över 200 föreläsningar på ett år.

– Egentligen sinnessjukt, men jag tänkte aldrig att det var för mycket. Det var bara kul att se så många människor som ville lyssna på mig. Jag maxade ut mitt ego att vara behövd. Det håller inte i längden.

– Nu jobbar jag mer med människor över tid. I början var jag inspiratör, för det var vad jag kunde, idag är jag mer rådgivare och strateg. Jag inspirerar absolut, men ger framför allt mina klienter konkreta handlingsplaner.

Du är ung och var bara 21 år när du trädde in i ett styrelserum. Har du aldrig blivit ifrågasatt?

– Armarna i kors och kritiska blickar, ”vad kan den där unga killen ge mig”. Det har varit min vardag i över tio år. Det händer fortfarande, men inte så ofta. Jag har alltid känt mig ifrågasatt. Jag har alltid fått slå ur underläge, säger Johannes.


– I början var det bra träning för mig. Jag behövde överkompensera min ringa erfarenhet. Jag var ännu bättre påläst, hade bättre argument och jag fick slipa manuset ett snäpp till. Mina förberedelser och min förmåga att hantera invändningar är en styrka idag som har gjort mig väldigt vass, jag har vuxit snabbt.

Begränsar du dig själv någon gång?

– Absolut. Man kan inte se sig själv psykologiskt. Därför har även jag bollplank och mentorer.

Från en tolvåring med panikångest i lilla Djurmo till en av Sveriges mest anlitade mentala rådgivare.

En häftig resa som är långt ifrån slut.