I Gustafs finns en världsberömd panelfabrik

Textstorlek:

I Mora by i Gustafs i Säters kommun ligger en världskänd fabrik, Gustafs Scandinavia, med 50 anställda som omsätter 90 miljoner, åtta miljoner i vinst. Det är Säters kommuns största privata arbetsgivare och världsledande i sin nisch.

Det är en anrik fabrik med över 100 års historia. Från 1926 och ända in på 1990-talet producerade Gustafs fasta träinredningar till KF. Sparbanken var en annan stor kund över hela Sverige.

”Nästan varenda svensk har sett eller stått lutad över någon av våra produkter. På de flesta systembolagen sitter Gustafs panel i entrén. På väggarna i Sveriges riksdagshus likaså”,skriver företaget stolt på sin hemsida.

Företagets panelprodukter sedan 30 år tillbaka finns i offentliga miljöer i 35 länder. Arkitekter, och speciellt i Skandinavien och England, gillar panelerna och på Gustafs kan man ta åt sig äran åt alla arkitektpris som man bidragit till. Det senaste kom i Köpenhamn:

– Biosfären på Danmarks tekniska universitet har tilldelats det ansedda, tyska priset Detail inside special prize 2018 av arkitekturmagasinet Detail. Det magnifika atriet har ritats av Christensen & Co Architects och Rørbaek og Møller Arkitekter. Atriet beklätt med Gustafs ribbpaneler beståendes av 50 000 löpmeter ekribbor som skapar en slående visuell design. Vi är extremt glada över att ha varit en del av det här projektet, konstaterar vd Ruben Krouwel och året innan fick samma projekt Tømrerprisen (Snickarpriset) som delas ut av Københavns Tømrerlaug (Köpenhamns Snickeriorganisation).

Ett annat pris i år gäller det nya biblioteket på University of Bedfordshire som har tilldelats Royal Institute of British Architects East Award 2018 med över 8000 löpmeter ek-ribbor från Gustafs som har installerats på väggar och innertak. Arkitekterna bakom det nya biblioteket är MCW Architects.

– Här hemma har vi levererat till Nya Karolinska och Malmö Live och flera sjukhus.

Den nya konserthallen i Malmö Live som invigdes i juni 2015 skulle erbjuda akustik i världsklass för alla sorters event och samtidigt vara byggt med miljöhänsyn och ha rätt brandskydd. Tak, väggar och balustraderna i konserthallen är därför beklädda med Gustafspanel och ribbor i ek.

– Vi har också levererat Gustafspaneler till regeringskansliet i Rosenbad som byggts om med vår panel, men det är hemligt så där kan vi inte visa bilder ifrån.

Koreografakademin i Astana, Kazakstan har också paneler från Gustafs:

– Och vi är stora i penningstarka länder som Dubai, Qatar och vi levererar till en biografkedja i Kuwait.

Ruben berättar att i Sverige och Norden är det paneler i ljusa träslag som ask, ek och björk som går bäst och i  Mellersta östern och Ryssland är det valnöt som gäller.

Ruben Krouwel guidar Dalabygden genom den 10 000 kvadratmeter stora fabriken där tillverkningen börjar med att man sågar en importerad brandsäker fibergipsskiva till rätt storlek, limmar på en träkant, limmar på en 0,6 millimeter tunn träfaner som ytbehandlas med tre lager speciallack. Akustikpanelerna perforeras så att de fångar ljud på rätt sätt.

Gustafs panelprodukter är baserade på rena, naturliga material som uppfyller miljökrav och som ger obegränsade designmöjligheter. De inbyggda tekniska egenskaperna uppfyller dagens höga brandsäkerhetskrav samtidigt som de ger goda akustiska egenskaper i kombination med  de små detaljerna detaljer bidrar till en produkt av högsta klass förklarar Ruben när han visar fabriken.

I princip gör man samma sätt med ribborna som man satsade på för sex år sedan.

Ribborna används ofta i tak, och under takpanelerna brukar det finnas, el, IT ventilation så det måste vara lätt att komma åt dessa och finurliga montagedetaljer genomsyrar hela produktionen.

Ribborna och en medveten satsning på produktutveckling har bidragit till en ökad lönsamhet för företaget och ägaren, ett ´förvaltningsaktiebolag, har gett klartecken till investeringar i flera nya maskiner. Att bearbeta fibergipskivor sliter hårt på utrustningen berättar Ruben Krouwel.

– Vi behöver alltid bra folk. Det brukar vi hitta men det är lite svårare här i Gustafs än om vi funnits i Stockholm säger Ruben Krouwel.