Boliden letar efter nya gruvor

Nu börjar Boliden med moderna metoder att undersöka Lekombergafältet norr om Ludvika med tiotals historiska gruvor.
Textstorlek:

Kan gruvdriften återuppstå i Lekombergsfältet utanför Ludvika, Boliden börjar mäta.

Boliden beviljades 2017 ett undersökningstillstånd som kallas Lekomberga nr 1001 utanför Ludvika.

Det är ett gammalt gruvområde med tiotals gamla gruvor norr om Sörvik och Brunnsvik runt sjöarna Rösjön och Södra Gussjön som Boliden ska börja undersöka med moderna prospekteringsmetoder.

Man inleder med Bolidens egen elektromagnetiska metod EM34 som Boliden fann de rika fynden i Garpenberg med och en metod som kallas MAG markmätning.

På kartan visas var ungefär de två två stora mätrutorna ska läggas ut med en blå kabel. Arbetet ska vara klart senast i oktober 2020.

I Bolidens stora prospekteringsområde i Persbo/Stollbergsgruvan begär Boliden att Bergsstaten förlänger undersökningstillståndet Persbo nr 1012 med tre år. Man anser att man uppfyllt minerallagens krav på undersökningar då man i området gjort en markmätning med EM34-metoden. En av borrningarna från Stollbergsgruvan har gått snett in under Persbo 1012 så man ser en förlängning av mineraliseringarna som man vill undersöka ytterligare.

I Boliden begär också förlängning av tillståndet Sävsbo nr 101 i Avesta, Hedemora och Hofors kommuner, med hela fyra år.

Boliden betraktar området som en förlängning av det ”strategiska prospekteringsblocket Garpenberg” och man har prospekterat med alla metoder och också borrat över fem kilometer i tolv diamantborrhål. Nu vill man borra ännu mer:

”Målområdena är på djupet vilket leder till att borrningarna är både tidskrävande och kostsamma”, motiverar man förlängningsansökan.