Artister får hjälp i D-Järna

Fr v Jons Jonna Andersson, Lina Olsson och Erik Runeson ser många fördelar med sitt samarbete för att hjälpa artister i sin utveckling. Foto: Maria Karlsson
Textstorlek:

Artister kan nu åka till Dala-Järna och få ett färdigt koncept för att komma framåt i sin utveckling. Det kan vara att hitta sin artistidentitet, proffsig fotografering och inspelning i studio.

Lina Olsson kommer från Dala-Järna, men har sedan gymnasiet bott på olika platser, senast i Falun, där hon för några år sedan började arbeta som artistcoach.

Hon gick en musikbranschutbildning i Nyköping, men hoppade av när hon fick jobb i samband med en praktikperiod vid Peace and Love-festivalen i Borlänge.

– Jag hade lite olika roller under tre år efter praktiken och fick bland annat mycket insyn i alla de kreativa utvecklingsprojekten vid sidan av festivalen. Det var otroligt lärorikt, säger hon.

Under den tiden började Lina också arbeta som manager för några lovande artister som stod i startgroparna för sina karriärer.

– I samband med att jag fick mitt första barn valde jag dock att ta ett kliv tillbaka från arbetet som manager och fokusera på familjelivet.

När det sedan blev dags att börja arbeta igen tyckte hon att det kändes naturligare att göra det som artistcoach på konsultbasis.

Sommaren 2017 flyttade hon med sin familj tillbaka till Dala-Järna. Hon driver företaget Lina Viola Artist Development och tycker det finns många fördelar med att driva ett sådant företag på landsbygden.

– Jag tycker att den som har möjlighet att arbeta från landsbygden bör testa. Det finns så mycket vinningar och bara lugnet i sig kan ge så mycket energi och inspiration, speciellt när man har ett kreativt yrke, säger hon.

Sex månader efter att Lina hade flyttat till Dala-Järna fick hon en idé om ett samarbete med Jons Jonna Anderssons. Jonna är, som Dalabygden tidigare berättat om, fotograf och har nyligen startat eget företag.

– Jag såg hennes förmåga att berätta en historia med sina bilder och det är precis det som artister behöver, så jag letade ivrigt upp numret och ringde direkt.

– Jag sa ja direkt, och tänkte att det här blir nog ett bra samarbete, säger Jonna.

Lina tog även kontakt med Erik Runeson, som driver en inspelningsstudio.

Han är uppvuxen i Uppsala men har sina rötter i Dala-Järna, dit han flyttade med sin familj för fyra år sedan. Erik har tidigare spelat och skrivit mycket musik, men även producerat och skrivit åt andra.

– En av anledningarna till att vi flyttade till Dala-Järna var att det var så dyrt att bo i Uppsala. Man var tvungen att jobba heltid för att klara hyran. Att slippa den pressen var något av en befrielse. Nu jobbar jag tre dagar i veckan som musiklärare i Vansbro och två dagar i veckan med studioverksamheten.

Erik fick ta emot Rocknallen 2018, ett musikpris som delas ut  för ”engagemang och professionalitet i Björn Skifs anda”, och för gott ambassadörskap för Vansbro kommun.

Mest hemma känner sig Erik med musik som har soulkoppling. I dag är det ett ganska brett begrepp, då många av dagens riktigt stora popartister har starka soulinfluenser, förklarar han.

Studion ligger i ett hus som håller på att renoveras. På övervåningen blir det övernattningsmöjligheter och Erik bygger även ljudsäkrade rum för bästa inspelningsresultat. I studion finns många instrument och tack vare att Erik har ett brett kontaktnät kan han plocka in musiker om artisterna inte ha egna.

De tre företagarna har precis börjat samarbeta och ser många fördelar med det.

– Det blir en effektivitet som många uppskattar. De får allt på en gång, när de ändå åker iväg, säger Erik.

Lina fungerar som själva kittet i samarbetet.

Men när artister ringer för att anlita henne får hon ofta börja med att förklara vad hon kan hjälpa dem med.

Hennes coachning kan handla om att utveckla personens eller bandets artistidentitet, utveckla den kreativa processen samt hjälpa till med sociala medier och marknadsföringsstrategier.

Ibland är det scencoaching.

– Artister kan exempelvis ha svårt att ha ett utifrånperspektiv på vad de gör, det kan jag hjälpa dem med. Hur kan det här upplevas av en publik? Utstrålar jag det jag vill utstråla? Förmedlar mina bilder och videos det jag vill?

Lina tycker att hennes styrka är att snabbt kunna plocka fram det bästa hos varje individ, eller artist, och att se de unika styrkorna och den bästa vägen framåt utifrån det.

– Man måste låta det ta den tid det tar. Mitt mål är att de ska komma till en punkt där de känner sig bekväma och vet att: ”så här vill jag vara”.