Gammalt hantverk i supermaskin

Textstorlek:

På Rättviks Trappfabrik har man satt hantverkskunnandet högt i kurs och man satsar på en supermaskin, en femaxlig CNC-maskin. En jätteinvestering som motsvarar en fjärdedel av årsomsättningen på 8,5 miljoner kronor.

Anna Grånäs Jakobsson som är delägare, tillsammans med sin man, och vd svarar så här på frågan ”Hur vågar du, tänk om det blivit inkörningsproblem när ni tog den i drift i mars i år?”

– Javisst är det ett stort risktagande, men ska vi finnas kvar så måste man våga förnya sig. Internt måste vi också ligga i framkant när det gäller ergonomi och säkerhet. Alla tar detta på stort allvar och ger det de kan så vi var i skarpt läge snabbt. Tanken nu är att öka produktionen.

Har du fler stora investeringsplaner?

– Inte av den här kalibern, men i ett litet företag är byte av en port en stor sak.

Du är vd och något så ovanligt som en kvinna i en mansdominerad bransch?

– Det är inget jag reflekterat över. Vi är åtta anställda här och en löshäst som hjälper till med montage.

Vad är ett framgångsrecept i trappbranschen?

– Noggrannhet, det fins inget ungefär utan det är på millimetern, vi bygger skräddarsydda trappor, så det är alltid nya mått. Sedan måste man kunna träslagen, ytbehandling… Då har du en unik produkt.

Hur hittar kunder till Rättvik?

– Vi har kunder i hela Sverige, från norr till söder, och enstaka i Norge. Vi har en bred kundbas efter alla dessa 50 år från fritidshusbyggare, pampiga herrgårdar till förskolor och kontorslokaler.

– Grunden är ett gott rykte så bästa marknadsföringen är mun-mot-munmetoden och så har vi ju nätet.

Är det svårt att hitta ny personal?

– Vi är lyckligt lottade, här stannar man, bara en har tillkommit under mina år. Vi är ett stabilt och familjärt gäng, berättar Anna Grånäs Jakobsson, när hon tar mot i lunchrummet på Trappfabriken på industriområdet i Rättvik.

Ljudet från maskinerna i fabrikslokalen hörs svagt och Anna visar produktionens hjärta, den stora datorstyrda trappfräsen. Anna har arbetat i chefspositioner i hotellbranschen och IT-branschen, bland annat i en större norsk koncern.

Hur kom hon på detta?

– Det är en för lång historia att berätta men det var kärlek direkt när jag klev in i snickeriet och kände lukten. Att bli vd för Trappfabriken var en vild och galen idé för tio år sedan när jag tog över efter mina föräldrar men som överallt gäller det att ha sunt förnuft och det känns mycket bra att vara här, säger Anna Grånäs Jakobsson som också är ordförande för Företagarna i Rättvik och medlem i styrelsen för Företagarna i Dalarna.

Sedan hon tog över fabriken för tio år sedan är Anna dubbelboende i Lidingö och pendlar upp till Rättvik för att sköta Trappfabriken i veckorna.

Närmaste granne till Trappfabriken är Dala Ledstång och Snickeri, två företag som tidigare var ett och som Trappfabriken ofta samarbetar med i sina trapprojekt…