Ny landstingsledning efter 92 år

Textstorlek:

Efter 92 år med socialdemokratiskt styre tar nu Dalasamverkan över blivande Redgion Dalarna, en koalition med sex partier: Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet, Dalarnas sjukvårdsparti och Miljöpartiet.

– Vårt mål är att öka tillgängligheten och se till att vi får en betydligt högre service. Det tror vi att vi får genom att också se till att ha en bra politik för personalen, säger landstingsråd Ulf Berg (M), nyvald ordförande i landstingsstyrelsen.

– Förutom att personalbristen är den stora utmaningen så får vi in utvecklingsfrågorna i landstinget när vi nu blir region vid årsskiftet. Vi får in utvecklingspolitiken för näringsliv, för infrastruktur och för vårt samhälle i stort, säger landstingsråd Sofia Jarl (C), nyvald vice ordförande i landstingsstyrelsen och med lång erfarenhet av just dessa frågor från åren i Region Dalarna.

– Det som nu sker är något otroligt historiskt, det känns bra att vi sex partier får förvalta väljarnas förtroende, säger Sofia Jarl som menar att det kommer att märkas att kommande Region Dalarna kommer att få ett nytt styre fritt från den dogmatiska s-politiken som i praktiken accepterat privatiseringar inom vården men i retoriken kämpat mot privata lösningar och skrämt bort duktig personal.

– Sjukvårdsfrågorna är inte heller helt nya för mig, säger hon.

Att koalitionspartnern Miljöpartiet inledde med en maktkamp där Mursal Isa kuppades bort av partiets distriktsstyrelse som istället valde Kerstin Lundh som nytt landstingsråd ser inte Sofia Jarl som ett problem för koalitionen:

– Nej det påverkar inte oss, det där får MP reda ut internt.

Om den nya s-ledda oppositionen säger Jarl:

– Vi kommer att behöva ett bra samarbete med dem. De har kunnande och erfarenheter att erbjuda och vill nog innerst inne förbättra sig, hoppas Sofia Jarl.

Landstingsfullmäktige har beslutat att landstingsstyrelsen byter namn till regionstyrelsen och landstingsfullmäktige. 1 januari 2019 byter Landstinget Dalarna namn till Region Dalarna.