Världens chans för gammal som ung

Textstorlek:

En småkall och ruggig midsommarafton för två år sedan är starten på en musikal som skall ha premiär i oktober 2019.

– Jag, Maj Ardesjö och Svante Andersson satt och småfrös framemot midnatt. Maj började spela på pianot, Svante på gitarren och jag tog någon ton på min tvärflöjt. Vi satt helt enkelt och improviserade, säger Kent Vikström.

Tonerna möttes, sammankopplades och plötsligt blev det en låt.

– Låter som filmmusik. Kan bli en musical. Maj har alltid velat göra en musical och på den vägen är det, säger Kent.

Trion har tillsammans med Annica Berg och Vanja Larsson träffats en gång i veckan och musicalen har mer och mer vuxit fram.

– Miljö, olika människors situationer i livet, kontrasten mellan stad och landsbygd är några av musicalens tema, berättar Kent.

De utlovar mustiga karaktärer, stora känslor, humor, spänning och även lite kärlek.

Alla texter har tillkommit på ett udda vis. Tio professionella och amatörförfattare mellan 18 – 75 år har skrivit varsin scen och fogat in detta i en större berättelse.

– Det har varit en fantastisk rolig process. Vi har allt klart förutom slutscenen, säger producenten Vanja Larsson.

Men nu börjar det riktiga arbetet.

I lördags hade de audition i Falun. Många intresserade från hela Dalarna fanns på plats och drömde om en framtida roll eller kanske något arbete i samband med produktionen. 17 roller för personer mellan 13-85 år skulle tillsättas och till detta kom fyra musiker.

13-åriga Malin Palm från Borlänge fanns på plats.

– Jag älskar teater och dans. I somras spelade jag både Madicken och Ronja Rövardotter på Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby, säger Malin.

Och Malins intresse har blivit hela familjens angelägenhet.

– Jag jobbadepå Stadshotellet i fyra månader i somras och min andra dotter Alva arbetade på området, berättar Malins mamma Tyra Holmberg.

Nu hoppas de på en roll för Malin på hemmaplan.

Lika förväntansfull var Elin Karlsson från Falun. Elin är mer eller mindre nyinflyttad till Dalarna.

– Kommer från Bäl på Gotland och sång och lite dans har varit mitt liv. Musical är något jag verkligen brinner för, säger Elin.

Samma tongångar kom från Madelene Gran.

– Jag älskar musik och då speciellt musical. Detta skall bli spännande.

För Ulf Kastemyr var det mest dansen som lockade.

– Jag gillar att uttrycka mig på olika sätt. Dans är ett fantastiskt sätt. Jag är lite nyfiken på att delta i en musical.

För många som fanns på plats är en roll i en musical en stor dröm.

– Jag har under flera år varit intresserad av musicaler, men jag har aldrig hittat en väg in. Jag har gått på solosångträningar mm men nu kom chansen, säger Olivia Glimtö som hade mamma Mia med som moraliskt stöd.

Om några veckor är rollistan klar. Svante Andersson är regissör och Vanja Larsson producent.

– Ett tufft och väldigt omfattande jobb. Det skall bli hur spännande som helst, säger Vanja Larsson, som till vardags är politiker i Smedjebacken.

En dag i veckan träffas man framöver. Hittills är arbetsnamnet ”Världens Chans” och för många som var med på audition kanske det är just så det blir.

I mitten av oktober 2019 är det dags för premiär någonstans i Dalarna och man spelar framtill jul. Plats för premiären är inte bestämd.