Tala med högtalaren och få svar

Textstorlek:

I denna vecka har Google Home och Google Home Mini släppts på den svenska marknaden.

– En smart assistent, i form av en högtalare, som du talar svenska med. Högtalaren kommer att förändra ganska mycket hur vi beter oss framöver, säger Fredrik Hoel på Acando i Borlänge.

Smarta assistenter, som t ex Siri i våra telefoner, har inte varit så populär som man trott. I och med lanseringen av Google Home på svenska blir det enklare för alla.

Hur går det till?

– Genom röststyrning kan man tala med tekniken och därmed få svar, säger Fredrik.

– Det är ju ganska krångligt med en telefon och allt är inte självklart. Man skall ta upp telefon, koppla på den, hitta rätt app och leta sig till rätt ställe. Inga självklarheter. Bästa sätter är att tala med tekniken.

Google Home är en högtalare som aktivt lyssnar hela tiden om du kontaktar den. Innebär det att ingen behöver skriva något utan bara använda rösten?

– Bara att säga Google och sedan en fråga. Till exempel “Google när har Kupolen öppet”. Någon sekund senare kommer svaret, förklarar Fredrik.

– Och vill du lyssna på musik gäller samma sak. “Google spela Kung för en dag med Magnus Uggla.

Sekunderna senare strömmar musiken ut i ditt hus. Musiken hämtas från Googles egen musiktjänst Youtube Music eller från Spotify.

Är det krångligt att installera högtalaren?

– Absolut inte. En enkel instruktion lotsar dig via telefon. Du skall bara göra inställningar mot ditt nätverk, påpekar Fredrik.

Kan man använda den till mer?

– Den går att koppla ihop med telefon. Så när du öppnar kylskåpet och ser att det saknas ketchup. Då är det bara att kontakta högtalaren – Google köp ketchup. Då står det ketchup på min inköpslista eller frun som då är ute och handlar.

– Man kan även styra all belysning i ditt hem. Det går att koppla ihop flera enheter.

Vad kostar då en högtalare?

– Google Home ligger på cirka 1600 kronor medan Google Home Mini kostar ligger strax över 600 kr. Idag säljs det en högtalare i sekunden i världen. Skulle inte bli förvånad om Google Home blir årets julklapp, säger Fredrik.

Det går även att koppla samman Google Assistent med Chromecast och därmed röststyra din TV för att t ex titta på en viss serie från Netflix.

Vad är då nästa steg?

– Förmodligen kommer även andra tillverkare att lansera smarta högtalare med svenskt språkstöd.

Idag bygger flera företag egna tjänster som kopplas mot Google som till exempel ICA, IKEA, HM och SJ.

– Du kan då säga; OK Google, prata med SJ. Du kan i det läget fråga när nästa tåg går från Borlänge till Stockholm och du får svar direkt. I USA kan du enkelt boka taxi(uber) eller beställa hem en pizza med rösten och det kommer säkert att dyka upp inom snar framtid även i Sverige, säger Fredrik.

Innebär denna utveckling att priset kommer att pressas på högtalaren?

– Med all sannolikhet, avlutar Fredrik.

Och det bästa av allt högtalaren förstår oavsett vilken dialekt du har.

Fotnot: Vill du se hur Sveriges smartaste hem är uppbyggt rekommenderar vi ett besök på You Tube och Digi Dad.