Staten sviker Mora igen – nu flyttas kronofogdarna

Anna Hed, kommunalråd i Mora. Foto: Anita Carlsson, Claes Söderberg/Centerpartiet
Textstorlek:

Staten sviker Mora igen, nu genom att flytta sju jobb på Kronofogden till Falun.

I Stockholm påverkas verksamhet i Sundbyberg, Täby och Handen. Kontoren i Täby och Handen upphör med all verksamhet senast den 31 december 2019 respektive den 31 juli 2020.

I omlokaliseringen utanför Stockholm berörs cirka 30 personer.

Verksamheten i Mora flyttas till Falun senast den 31 december 2020. Verksamheten i Arvika flyttas till Karlstad och Hudiksvall flyttas till Gävle.

Dalabygden har sökt anna Anna Hed (C), kommunalråd i Mora för en kommentar.

På Facebook kommenterade hon Kronofogdens beslut:

”Nu får det vara nog. De statliga myndigheterna måste ta ansvar för att hela landet ska leva. När myndigheter utlokaliseras till olika orter görs det utifrån tydliga centrala beslut, men när myndigheter ska flyttas från orter så krävs inte någon öppen beslutsprocess.”

Mora har drabbats hårt av statliga myndigheters beslut.

Reguljärflyget mellan Mora och Stockholm uppörde den 28 februari i år. Det var resultatet av Trafikverkets bedömning att AB Dalaflyget inte får ha avtal på flygtrafiken till Stockholm liksom för några år sedan då 32 jobb på Skatteverket i Mora skulle flyttas till Falun och det bara blev kvar ett servicekontor.

Falun, Gävle, Kalmar, Karlstad, Sundsvall, Umeå, Uppsala, Visby och Östersund får 80 nya jobb när Kronofogden flyttar verksamhet från Stockholm. Hur många av dessa Stockholmsjobb som hamnar i Falun är oklart i dagsläget.

– Flytten ligger i linje med regeringens önskemål att stärka den statliga närvaron utanför Stockholm och ger oss möjlighet att satsa på orter där vi har förutsättningar att utveckla vår verksamhet, säger rikskronofogde Christina Gellerbrant Hagberg.