Signe somnar till mammas orgelspel

Sofia Östling är invald som en av de sakkunniga rådgivare i Svenska kyrkans musikråd. Foto: Jonna Andersson
Textstorlek:

Som tolvåring klarade Sofia provspelningen för Orgelspelarbevis och fick börja vikariera som kyrkomusiker på helgerna. Nu, som nybliven mamma, är hon en av de sakkunniga rådgivare i Svenska kyrkans musikråd.

När Sofia Östling från Djurås var nio år fick hon prova att spela orgel på läktaren i Mockfjärds kyrka. Hon tyckte det var så roligt så när hon något år senare fick chansen att gå kurs och lära sig tog hon den.

– Jag började i skolan att spela fiol, för det skulle man väl göra när man bor i Dalarna, säger Sofia.

Musiken har sedan dess spelat huvudrollen i Sofias liv.

I över 20 år har hon exempelvis spelat i bygdespelet Ingmarsspelen i Nås och hon har med åren fått en allt större roll där när det gäller musiken. Nu är hon kapellmästare där och har även komponerat ny musik till spelen.

Sofia tycker om att komponera och hennes tanke har varit att skapa något nytt inom den stil och tradition som finns bevarad i folkmusiken i Nås.

I dag är Sofia 25 år och hennes nya roll är att vara mamma till Signe som föddes den 29 juli.

Men helt mammaledig är hon inte, musiken hinner Sofia med ändå.

– Det är så roligt att jobba i kyrkan och just nu gör jag bara det jag känner för och mäktar med. Att vara mamma går bättre än förväntat och jag kan öva när Signe sover. Ibland lägger jag henne i en babystol bredvid orgeln eller har henne i en bärsele på magen och hon brukar somna till musiken.

I sommar blev Sofia invald i Svenska kyrkans musikråd. Ett ärofyllt uppdrag, menar hon.

– Det är kyrkostyrelsen som beslutat att Svenska kyrkan ska ha ett musikråd med sakkunniga rådgivare till kyrkostyrelsen och det är nytt nu sen i maj. Jag blev nominerad och det är så roligt för det är riktigt duktiga människor som kommit med, säger hon och tillägger.

– Det är exempelvis domkyrkoorganisten i Stockholm och Skara, representanter från Kungliga Musikaliska Akademien och från Kyrkomusikernas riksförbund samt från musikhögskolorna. Och så jag. Det känns mycket hedrande.

Sofia har en stor bredd både när det gäller utbildning och utövande.

Hon har en masterutbildning i orgelspel och kördirigering och har gått utbildningar i Stockholm, Göteborg, Malmö och Amsterdam.

Hon har också en bredd i sitt utövande.

Sofia arbetar som organist och körledare i Vä-Skepparslövs pastorat utanför Kristianstad. Det är en vanlig församling, både till storlek och i verksamheten, vilket hon tror kan ha bidragit till att hon valdes in i det nya musikrådet. Även hennes ungdom kan ha varit en fördel för att få olika perspektiv i gruppen av musiker.

Ibland tar hon åt sig olika dirigentuppdrag för orkester eller kör på andra platser.

– På en kurs i Västra Götaland fick jag även prova på att arbeta med en professionell orkester med anställda musiker, berättar Sofia.

Hon har också gett konserter som solist och har till och med gjort en USA-turné i november 2017. Hon hade aldrig flugit så långt tidigare, men all tid det tog och all väntan på flygplatser var värt att få göra turnén.

– Jag fick möjlighet att spela på en väldigt fin orgel. En liknande finns även i Göteborg tack vare ett forskningsprojekt som gjort att de kunnat satsa extra mycket. Det är en ny orgel som byggts i gammal stil, så den exempelvis passar att spela Bach på, berättar Sofia.

Hon vill gärna konsertera mer som solist, men tycker det är lika roligt att spela orgel i kyrkan en vanlig söndag.

– Det är lika roligt att dirigera körer och jag tycker också det är kul att komponera och skapa helt nytt.

I maj deltog Sofia i en nationell orgeltävling i Jönköping. Hon var en av finalisterna och tog hem ett tredje pris.

Dessutom är Sofia engagerad i Kvinnor upp på pulten, Kupp, som är en förening för kvinnliga dirigenter.

– Syftet med föreningen är att visa på den ojämställdhet som finns i yrket. Det är starkt manlig dominans och kvinnor behöver få förebilder såväl som en kontaktbas. Dessutom är det för föreningen ett viktigt uppdrag att sammanställa statistik för att med facit i hand belysa hur verkligheten ser ut, säger Sofia.