Försvarar Dalarnas bönder på Chark SM

Textstorlek:

8 november är det dags för det tionde Chark-SM i Eriksbergshallen i Göteborg där Dalaböndernas Siljans Chark hoppas på nya SM-utmärkelser och medaljregn.

Svenska Mästare utses i 17 klasser, bland annat i de prestigefulla klasserna julskinka och Falukorv.

90-årsjubilerande Karelius Chark i Lima avstår i år trots att de varit med i SM sedan starten,

– Det är för dyrt, 20-25 000 kronor men för oss är det alltid svårt för SM kommer när vi har som mest att göra med julskinkan, säger Mikael Karelius.

Likaså avstår Melkers i Falun som vann guld för Falukorv Original vid senaste SM:

– Vi har haft det tufft ett tag på Melkers, så vi prioriterar det som ger gröt på bordet. Vi satsar på nästa SM istället, lovar vd Pär Olsson.

Så i år blir det Dalaböndernas Siljans Chark som försvarar Dalarnas färger. Sofia Jemthans som är kommunikatör på Siljans Chark berättar om uppladdningen:

– Vi laddar upp genom att göra det vi alltid gör, goda charkprodukter med hög kvalitet genom hela processen. Uppladdningen ligger snarare i att påminna oss om just det, vår höga kvalitet och det faktum att våra produkter har sitt ursprung i bygden på riktigt.

– Vi känner stolthet för det, att vi har förtroendet från regionens bönder, stolthet för att ha ett eget slakteri och så klart stolthet för den kunskap som finns hos våra medarbetare som i sin tur resulterar i fantastiskt goda charkprodukter.

Chark-SM är köttbranschens största händelse och genomförs vartannat år:

– Chark-SM har sedan starten velat både uppmuntra och fira, men också utmana så att vi får en konkurrenskraftig svensk charkbransch. Mycket har hänt på 17 år och branschens förutsättningar förändras hela tiden. I år ligger fokus på kvalitet, hälsa och hållbarhet, ämnen som både innebär en utmaning och möjlighet för charkföretagen, säger Carina Gatzinsky, projektledare för Chark-SM.

I Chark-SM tävlar charkföretagen om allt från den bästa falukorven, julskinkan och de bästa köttbullarna till de bästa kokta, rökta och lufttorkade charkuterierna. De cirka 700 tävlingsbidragen från Siljans Charks 54 konkurrenter i SM har bedöms av ett 40-tal domare den 9-10 oktober.

Prisutdelningen av de 17 Svenska Mästarna, 2 hedersutmärkelser och kvalitetsstämplarna i guld, silver och brons sker den 8 november.

I år tävlar Dalabönderna från Siljans Chark med bacon, rökt sida, Falukorv extra prima (som vann guld 2014), grillkorv (guld 2012), varmkorv (Svensk mästare 2010), prinskorv (guld 2014), knäppare (guld 2014), högrevshamburgare, Jägargrill (guld 2010 och 2014), Fjällgrill (guld 2008), Kurbitzo (guld 2008 och 2012), Trapper, kassler och flatrökt hel skinka.