Lennart hade en hagelkula i huvudet under 55 år

Textstorlek:

Under 55 år bar han på sin hemlighet. En hemlighet som han själv inte hade den minsta aning om! Nu vet Lennart From, 69, från Ludvika vad som verkligen dolde sig i hans bakhuvud; en 4,5 mm stor blyhagelkula!

– Helt otroligt, säger Lennart och skakar på huvudet. Man kan liksom inte fatta att det är sant. Här har man knallat runt i livet under 55 år och haft en kula i bakhuvudet utan att veta om det.

– När jag blev opererad i Falun trodde jag fortfarande inte på det. Det var först när det ”plingade” till i operationsskålen som jag insåg att den verkligen hade funnits i skallen.

– Här har jag beviset, säger han och visar upp ett plaströr med blyhaglet som han fick till minne av läkaren som utförde operationen.

Denna ägde rum den 22 augusti i år vid kirurgavdelningen på Falu lasarett.

Allt hade föregåtts av stor dramatik ett drygt år tidigare.

– Jag var ute och cyklade när jag råkade ut för en svår olycka. Körde på en sten och voltade runt på cykeln. Fallet blev så våldsamt att vänster lårben helt enkelt gick rakt av.

En skada som i värsta fall kan leda till döden när benmärg frigörs och kommer ut i blodomloppet. Lennart fördes i blixtfart med ambulanshelikopter från Sunnansjö, utanför Ludvika och de sex milen till Falu lasarett.

Det blev en långvarig konvalescens men den svåra och allvarliga skadan läktes till fullo och endast ett halvår senare var 69– åringen ånyo igång med sin favoritsport. Landsvägscykling.

– När jag kom in på lasarettet blev jag scannad över hela kroppen och då upptäckte läkarna att det fanns något misstänkt i mitt bakhuvud.

– Det såg ut som en kula, berättade man och då började polletterna att trilla ned. När scannern passerade kulan pep det till i maskinen.

Det skulle dock dröja ytterligare ett år innan operationen kunde genomföras. Hade kulan funnits där i 54 år kunde den lika gärna sitta ytterligare ett år, resonerade läkarna efter upptäckten.

Nu började Froms tankar att snurra runt och det 55 år tillbaka i tiden.

Allt hände under midsommarafton 1963 på sjön Grotten utanför Ramnäs i Västmanland. Då var Lennart 14 år gammal.

– Jag var ute med några kamrater och fiskade och satt längst bak i ekan. Plötsligt small det till och jag uppfattade att det samtidigt sved till i bakhuvudet på mig.

– Jag insåg att jag hade träffats av något och kände med vänster hand på bakhuvudet. Det hade kommit lite blod men det gjorde inte ont, minns han.

Dagen efter blev Lennart undersökt av en distriktssköterska i Ramnäs men hon fann inget märkligt och snart var det hela bortglömt. Då och då funderade han dock på vad som egentligen hände den där midsommaraftonen 1963.

– Jag var ju bästa kompis med killen som sköt med luftgeväret mot båten. 50– 75 meter från land. Det var självklart inget annat än ett rent pojkstreck och han hade inte en tanke på att träffa eller skada mig. Kompisen berättade att han skulle skjuta i vattnet bakom båten för att det skulle stänka.

Lennart och ”gärningsmannen” fortsatte att vara goda kamrater och åkte på flera utlandsresor tillsammans. Det där som hände 1963 var något som man aldrig pratade om. Allt var mer eller mindre som bortglömt under 55 år.

– Nu kan jag inte berätta för honom. Min kamrat är nämligen borta sedan många år. Men han hade säkerligen blivit chockad om han hade fått veta sanningen.

På frågan om From aldrig haft något ont av det oinbjudna föremålet svarar han.

– Inte direkt ont men jag har självklart känt en liten bula i huvudbottnen. Jag hade hela tiden trott att det rörde sig om en talgknut eller något liknande.

Att det skulle kunna röra sig om en 4,5 mm stor inkapslad hagelkula från midsommarafton 1963 kunde han inte ens drömma om!

– Tänk om jag hade vänt mig om i båten den dagen just när skottet avlossades. Då hade jag förmodligen blivit blind på ena ögat, säger From och ryser till.

55 år senare har han med sig kulan väl förvarad i ett plaströr. Just nu befinner sig både kula och huvudperson på Gran Canaria.

– Jag är ingen stor älskare av vinter och kyla. Har en liten lägenhet i Playa del Ingles där jag bor sex månader om året innan det åter blir ett halvår i Ludvika.

– Jag flyttade till Ludvika redan 1972 och arbetade vid Asea/ABB i sammanlagt 48,5 år. Min stora hobby är landsvägscykling och den kan jag nu utöva varje dag i sol och värme!

Man kan väl gissa att kulan i plaströret kommer fram en och annan gång under den kommande vintern. Alla spanska och svenska vänner vill säkerligen höra Lennarts mycket märkliga historia.

– Här har jag beviset på min story, säger han och håller fram plaströret med kulan. Min oinbjudna kompis under 55 år!!