Insekter i mat på gång i Mora

Nils Österström med en burk proteinpulver av mjölmask. Foto: Tebrito
Textstorlek:

Nu väntar Nils Österström i Mora och hans kompanjoner på att det ska bli tillåtet i Sverige att sälja livsmedel gjorda på insekter. De har startat företaget Tebrito och planen är en storskalig industriell produktionsanläggning i Mora.

I Sverige är det än så länge inte tillåtet att sälja eller bjuda på insekter som humanföda.

Men EU-lagstiftningen har nyligen ändrats, vilket innebär att det exempelvis i Danmark och Finland redan säljs insekter som mat.

– Det är möjligt på grund av ett övergångsregelverk. EU håller just nu på att utvärdera ett antal insektsarter som mat. Ett beslut måste komma innan 2020, för att inte sätta den växande EU-marknaden ur spel. Enligt många bedömare kommer ett första godkännande redan nästa år och då ska vi vara redo att lansera våra produkter.

Enligt Österström växer intresset för att hitta alternativa proteinkällor i Europa och hela världen, inte minst i USA. Efterfrågan på insektsbaserade livsmedel är i dag större än tillgången.

Planerna på en insektsfabrik i Mora började med att Nils Österström läste en artikel om hur effektiva insekter är på att omvandla biologiskt material till protein.

– Det blir inget spill. Ett kilo foder ger ett kilo mjölmask och resterna från odlingen blir ett utmärkt och efterfrågat gödselmedel, förklarar Österström.

Men trots att många människor i världen äter insekter tänkte de att svenskarna kanske inte är redo att äta insekterna som de är än. De skulle istället undersöka hur det går att använda insekter som ingrediens i olika livsmedel.

Nils Österström och Åsa Martén, livsmedelsagronom från Sollerön, kontaktade Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala som drog igång ett forskningsprojekt runt detta.

– Vi skulle se om det gick att utvinna insektsprotein och använda det som föda. Och det gör det verkligen.

Ju mer man tittar på att använda insekter i matlagning desto mer spännande blir det, menar Nils Österström.

Han berättar att insekterna kan födas upp på kli och malt, vilket är restprodukter som gör att det är ett billigt foder.

Det behövs inga stora lagerutrymmen. Insekterna odlas i lådor som går att stapla på varandra och därför går det att odla stora mängder på ett begränsat utrymme.

Att äta insekter ger hälsoeffekter. De innehåller fleromättade fetter, som ger en fin olja vilken även kan ersätta den omdiskuterade palmoljan.

– Mjölmask har samma proteinkvalitet som nötkött, men ger bara en bråkdel så stor miljöpåverkan och dessutom har mjölmasken en neutral, lite nötaktig smak, vilket öppnar upp för många användningsområden, då produkterna smakar bra.

Enligt Nils Österström äter två och en halv miljarder människor i världen insekter i dag.

Nils Österström och hans medarbetare har fått pris för sina innovationer, exempelvis vid statens myndighet Vinnovas tävling Klimatsmart protein 2016.

De har fått pris bland annat för att deras produkter svarar bra mot framtidens globala samhällsutmaningar inom hållbar livsmedelsförsörjning.

– Totalt har vi beviljats 800 000 kronor från Vinnova och på det viset har vi kunnat utveckla vår process som utvinner protein och olja från mjölmask. På så sätt ökar användningsområdena, säger Nils Österström.

Några exempel på insektsbaserad föda är praliner som de tävlade med, men även proteinbars och shakes, proteingodis, pasta, mjöl, djurmat och restauranggourmetmat.

– Vårt mål är att leverera våra produkter till främst livsmedelsindustrin, vår ambition är att bli en leverantör av högkvalitativa insekter till dem. Vi avser inte att lansera färdiga produkter till konsument, det blir upp till våra kunder att göra, säger Nils Österström.