Grådö mejeri gör sin största satsning på tio år

Textstorlek:

1953 startade verksamheten vid dalaböndernas Grådö Mejeri utanför Hedemora men det är ingen 65-års pensionär, tvärtom, mejeriet är tillbaka sin fulla krafts dagar. Der har just genomfört en av mejeriets största investeringar de senaste tio åren i laktosfri mjölk.

Det senaste året har mjölkinvägningen varit hela 80 miljoner kilo, det är samma volymer som under storhetstiden under Milko, någon gång på 1980-talet nådde man 100 miljoner kilo.

I mejeriets barndom tillverkades ost och smör. 1963 upphörde osttillverkningen.

– Jag hittade receptet en av ostarna som tillverkades här. Ostmästaren hette Nils Homman och specialrekryterades från Stora Skedvi mejeri då han var särdeles skicklig. Osttillverkning är ett hantverk som kräver fingertoppskänsla. Receptet på jubileumsosten var ett av de recept han använde sig av. Men det tillverkades andra ostar vid mejeriet också. Jag tog med receptet till Falköping. Vi gjorde en ystning till jubileet i februari. Det blev ett genuint tryck efter jubileumsosten så vi har fortsatt tillverkningen, nästan varje vecka hör en ny butik av sig och vill ha den, berättar Staffan Eklöf som är mejerichef på Grådö och han hoppas att Dalabygdens läsare kan ge honom svaret varför osttillverkningen upphörde efter blott tio år.

Grådö är ett av de äldsta mejerierna i Sverige som fortfarande är verksamt trots att det höll på att försvinna i samband med att Milko gick över styr 2011.

Konkurrensverket godkände att Milko gick upp i Arla under förutsättning att Grådö mejeri såldes. Coop köpte det 2012 och 2014 så blev Falköpings mejeriförening ägare av Grådö.

Coop började med 20 miljoner kilo, när man blev en del av Falköping ökade volymen till 54 miljoner kilo och nu är man åter tillbaka till storhetsvolymerna.

Volymen kanske kan öka något nästa år då det tillkommer någon ny mjölkbonde.

Sommaren var ju extremt varm och torr, hur märker ni det?

– Torkan påverkar produktionen av mjölk på gårdarna. Inte så farligt ännu, men vi är oroliga för vad som händer efter årsskiftet om fodret till korna börjar tryta.

I början på 1970 talet upphörde även smörtillverkningen, men som det skulle visa sig blev det ett bara långt uppehåll, 2015 började vi tillverka smör igen.

– Ett riktigt mejeri ska ha smör, anser Staffan som berättar att Grådö nu är tillbaka på de volymer som behövs. Cirka 80 miljoner kilo mjölk levererar Grådös 60 mjölkleverantörer. Av all denna mjölk så tillverkas ungefär 15 miljoner kilo fil, yoghurt, creme fraiche gräddfil, och smör:

– Vi testade också att tillverka kvarg, men den slog aldrig igenom. Årets nyhet är att vi börjat att tillverka laktosfri mjölk, det är viktigt för oss. Bortåt 20 procent av konsumenterna vill ha laktosfritt, berättar Staffan som inte vill saga hur mycket man investerat i laktosfritt:

– Det är en stor peng, så stor att något så stort gör man kanske bara vart tionde år.

Har ni fler nyheter på gång?

– Det är hemligt men inte hemligare än att vi kommer med en egen bredbar produkt. Det är så att våra vänner på Facebook ger oss idéer, ost har man önskat, laktosfritt och en bredbar produkt kommer det ständigt frågor om. En annan trend är att att konsumenterna vill ha längre hållbarhet. Vi sitter lugnt och och ser vad som går. Att testa nytt kostar bara pengar, vi satsar på det vi vet bär, vi är ju till för bönderna.

Hur jobbar ni med miljöfrågorna?

– Vi har väldigt lite restprodukter, men det blir grisfoder av det och det känns bra.

– Förhoppningsvis kommer vi att bli klimatneutrala, transporterna är viktiga, varje onödig kilometer måste bort. När mejeriet startade hade vi 7000 bönder och man hämtade varje dag vid mjölkpallen. Nu har vi runt 60 leverantörer och har tre bilar som hämtar ungefär samma mängd mjölk. Det blir lite bättre hela tiden.

– Vi också jobbat med uppvärmningssystem och belysning och sparar mer än 200 000 kilowattimmar per år genom det. Vi utreder även möjligheten att använda biobränsle till uppvärmningen.

Staffan är glad över att Grådö lever och tycker uppriktigt synd om mejerikollegorna i Gefleortens mejeri som drar ned med 20 anställda.

– Gefleortens har varit vårt brodermejeri i årtionden. Vi förstår och känner med dem, det är tufft.

Grådö har 46 anställda, många trotjänare följde med över från Milkotiden och Staffan berättar att trotjänare som Kjell Moström som varit 50 år på mejeriet är svåra att ersätta när de väljer att pensionera sig.

– Det märks att han slutat. Men det känns rätt bra nu, vi har hittat yngre medarbetare efter dem som slutat och har en bra balans mellan unga och gamla på mejeriet. Ett litet företag är beroende av skickliga och engagerade medarbetare, vi är stolta över våra mejerister som varje dag gör sitt yttersta för att våra produkter skall vara det bästa för dig.

– Vi har duktiga entreprenörer, vi är jätteberoende av vår svets- och elfirmor inne på mejeriet. Långdahls åkeri kör åt oss i tredje generationen. Butikerna har inga lager numera och Långdahls levererar punktligt till butik med högst upp till en halvtimmes variation, det uppskattar vi enormt, säger Staffan Eklöv.