Framtidens företagare träffar näringslivet

Textstorlek:

90 procent av alla kvinnor som startar aktiebolag i Sverige har drivit företag i Ung Företagsamhet.En siffra som Dalarnas Regionchef Thomas Agneteg nämner med glädje.

Ifjol deltog 901 elever från Dalarna i Ung Företagsamhet och bildade UF-företag.

– Just nu kör vi en offensiv i Dalarna och målet är att nå över 1 000 gymnasieungdomar i år, säger Thomas.

I veckan genomfördes en kick off på Cozmoz Arena i Borlänge.

– Något vi gör på fler platser i Dalarna. Alla kommuner som har gymnasieskola får besök.

170 energiska, spända och målmedvetna elever kom till Cozmoz. I fjol hade Borlänge 100 UF-företag och nu räknar man med cirka 150 UF-företag.

– Och det finaste av allt. Över 30 företagare fanns på plats och vägledde ungdomarna. Det är vi oerhört tacksamma för. Även viktigt för företagsledarna att se hur många entusiastiska ungdomar det finns, sade Thomas.

Jens Spendrup var en av företagarna på plats. Tillsammans med Annie Selin, Elin Peleback och Alexandra Olsson diskuterade de upplägget av tjejernas företag Guldkant.

– Jag är ganska ny som ordförande i Ung Företagsamhet i Dalarna. Detta är något jag verkligen brinner för. Kul att komma tillbaka till sitt hemlän och hjälpa ung företagsamhet att utvecklas, säger Jens Spendrup.

– Här sitter massor av blivande småföretagare, som kan bli ledare för stora företag. Det kan vara framtidens företag i Dalarna som startar här.

Samtidigt ger han tjejerna råd och inspiration i sitt förtagande.

– Vi får massor av bra råd. Vi skall sälja och designa egna tallrikar och glas, berättar Alexandra.

Några bord längre bort sitter Tone Kanerva och Linda Nätz, i tröjor fulla med paljetter, tillsammans med Jörgen Malmberg. Jörgen har varit egen företagare i över 15 år.

– Jag har sålt mitt företag och normalt hyr jag ut min hjärna till företag. Idag ger jag bort min hjärna till unga entusiaster, säger Jörgen.

– Otroligt viktigt at ge ungdomar ett stöd i sitt entreprenörskap. De skall se möjligheterna med att vara företagare.

Tone och Linda lyssnade noga på Jörgens råd och frågorna var både många och kloka. Tjejerna hade bestäm sig för att jobba med event.

– I första hand vill vi åter fa fart på disco verksamheten på Cozmoz. Högstadiet är en målgrupp och låg- och mellanstadiet en annan, säger Tone och Linda.

De flesta elever som fanns på plats gick ekonomisk linje, men det fanns några undantag. Emil Strand och Gustav Graas utbildar sig inom VVS respektive bygg, men har ändå valt att vara med i Ung Företagsamhet.

– Vi vill prova på och vår affärsidé är att sälja billiga och funktionsmässiga kläder. Gärna i tuffa färger och med en del tryck på, säger Emil.

– Viktigast är att de blir billiga. Alla skall kunna köpa bra träningskläder oavsett ekonomi, påpekar Gustav.

Det var en dag när kreativiteten flödade. Idéerna var många liksom frågorna till företagsledarna.

Första steget är taget för blivande företagare eller företagsledare.

– Framförallt får ungdomarna lära sig att göra det på riktigt. Riktiga kunder, riktiga pengar och riktiga produkter, avslutar Thomas.

Det finns statistik på att elever som genomfört ung företagsamhet har 20 procent större chans att få jobb efter gymnasiet. Det är 20 procent större sannolikhet att man startar ett företag i framtiden och faktiskt 44 procents sannolikhet att man får en chefsposition.