Förälskelsen har förändrat mig

Textstorlek:

För 76 dagar sedan slog den till. Förälskelsen. Jag har försökt hålla den utanför det övriga livet så gott det går. När tid har givits har jag smugit iväg. Trots tankarna på familjen har jag inte en enda gång kompromissat så till den grad att jag har låtit bli. Varje dag de senaste 76 dagarna har jag tagit mitt behov och min längtan på allvar.

Förälskelsen har förändrat mig. Den har inneburit att jag har börjat använda min kropp på ett sätt som jag aldrig tidigare har gjort. Förälskelsen har fått mig att inse vilken styrka jag besitter och hur smidig jag kan vara, vilken balans jag har. Förälskelsen har uppenbarat för mig vilka former jag kan göra med min kropp. Förälskelsen har inneburit att jag går med ryggen en aning rakare. Jag står stadigare på jorden. Tack vare förälskelsen kan jag komma på mig själv med att verkligen känna efter hur det känns att stå på hela foten. Det har aldrig tidigare hänt. Min andning har blivit lugnare och djupare.

Jag har gjort närmanden tidigare i livet. Försöken har varit sporadiska och, i ärlighetens namn, halvhjärtade. Visst har jag kunnat ana vad andra i samma situation har pratat sig varma om men jag har aldrig tidigare gett det en chans. Inte med själ och hjärta.

Jo, jag är fortfarande gift. Nej, det är inte en otrohetsaffär jag beskriver. Även om min man ibland ser på mig med en blick som avslöjar att han hellre skulle vilja ha mig intill sig i soffan, än ute i vårt gästhus på mattan… Yogamattan alltså.

Jag har börjat yoga. Tack vare de fantastiska möjligheter som internet erbjuder har jag funnit en helt magisk yogalärare som guidar mig på mattan. Tid och plats är aldrig ett bekymmer, hon finns ständigt där i sina filmklipp. Att många av hennes filmklipp ingår i olika program som pågår under trettio dagar gör det enkelt för mig att följa och fortsätta. Hon peppar, vägleder och pushar precis lagom mycket. Om jag bara skulle få ägna mig åt en enda fysisk aktivitet resten av livet så skulle jag välja yogan.

Att hitta ”det där” som ibland kan kännas som den saknade pusselbiten i livet är så häftigt. Vi människor är ju så fantastiska på det. Vi brinner passionerat för så många olika saker. Vi bygger gigantiska arenor och kör formel 1, vi smyger i skogen och jagar, vi samlar frimärken, spelar fotboll, dansar, spelar tv-spel, bestiger berg, rider, virkar, orienterar, lyfter skrot på gym. Vi odlar, bakar och brygger. Vår repertoar för vad som får oss att hitta passion och förälskelse tycks vara oändlig och vår uppfinningsrikedom enorm.

Förälskelser tenderar ju alltid att vara övergående. Efter den där himlastormande fasen kommer något annat. Ibland innebär det slutet och ibland övergår förälskelsen i något djupare– oftast lugnare och mer beständigt. För min del återstår att se vilken väg min förälskelse tar. Jag hoppas och tror (med den förälskades hjärna) att yogan för alltid kommer att vara en del av mitt liv.

Sara D. Källström