Färgar blå nyanser med bortglömda växten veide

Textstorlek:

Hélène odlar den gamla växten veide för att färga tyg och garn blått. Hennes alster är en del av utställningen som nu pågår i Kopparberg.

– Redan på slutet av 1500-talet förlorade veiden sin status som handelsvara, när indigo började importeras från Indien bland annat.

Därefter glömdes den bort och när Hélène Littmarck Holmdahl i Rikkenstorp frågar äldre människor är det ingen som känner till växten.

Men nu upplever hon att veiden börjar komma tillbaka och det går exempelvis att köpa pulver för växtfärgning.

– Jag tror det hör ihop med miljötänket. Man vill inte köpa kläder som färgats med gifter av arbetare som far illa. Det är kul att det börjar väckas till liv igen.

Hélène tycker det är roligast att odla växten själv, men är försiktig för den sprider sig lätt. Åtminstone i USA får man inte föra in den av den anledningen, förklarar hon.

Veiden är tvåårig och det är första årets blad som sitter som i en rosett som ger den finaste blå färgen. Året därpå blommar den och då går det att ta frön.

– Veide är en kåläxt som är släkt med exempelvis broccoli och blommar ungefär på samma sätt med vackra gula blommor. Den har tidigare odlas i Sverige och växte även vilt, åtminstone på Gotland, berättar Hélène.

Det tar sin tid och det är många moment för att färga garn eller tyg, men Hélène tycker om att saker få ta tid.

– Det är skönt att stå och röra lite och fundera. Man behöver stanna upp ibland, säger hon.

I somras fick hon besök av två kvinnor från Japan som kom för att färga med veide.

– Jag följde med en kvinna, som jobbat här på gården som volontär, till Japan. Hon hade bott där hela sitt vuxna liv och nu fick jag träffa konstnärer där som färgade med indigo.

Två av dem kom sedan till Sverige och hade sidensjalar med för att färga. De tog också med sig blåfärgat ullgarn tillbaka till Japan för att visa.

Just nu pågår en utställning i lokalen ”Blå soffan” i centrala Kopparberg. Den heter Hélène Littmarck Holmdahl, med hjärtat i finnmarken, 40 år av konstnärsskap.

Där ställer Hélène bland annat ut alster som hon färgat med veide. Förutom det har hon med gråärten som de odlar på gården, det är både akvareller och en installation.

– Ett urval av de blyertsteckningar jag ritat till tidningen Finnmarken förr och nu finns med, liksom utställningen om Dan Anderssons farmor Anna Stina Knas.

Här finns också låsbeslagen som ser ut att vara gjorda av järn men är tovade av ull.

– Jag älska såna krockar säger Hélène och skrattar.

Utställningen pågår till 4 november.