Evenemang Dalabygden

The Real Group. Foto: Markku Pihlaja
Textstorlek:

Världsgruppen The Real Group på svensk julturné för klimatets skull

– Konsert på Cassels Konserthus i Grängesberg 23 november

En av världens mest framgångsrika vokalgrupper The Real Group åker på julturné på hemmaplan. Gruppen som funnits i över 30 år har sedan länge sin största marknad utomlands – framför allt i Tyskland, USA och Asien där gruppen befinner sig just nu för konserter i Japan och Kina. Men i november och december är det Sverige och Norges tur, en medveten satsning här hemma för klimatets skull. 23 november uppträder de på Cassels Konserthus i Grängesberg.

– Vi gjorde konserter i svenska kyrkor i somras när det var som varmast och klimathotet dominerade nyheterna. Vi har turnerat över hela världen och det har förstås varit fantastiskt men nu ser vi fram emot att uppträda mer här hemma, få sjunga på svenska och få möta den svenska publiken. Vi börjar med julens turné och planerar redan för fler konserter i Sverige i vår, hälsar gruppen.

The Real Group är en svensk banbrytande vokalgrupp som varit verksam i Sverige och internationellt i mer 30 år och gör ett 80-tal konserter varje år. De är sedan länge etablerade och respekterade världen över. Inte bara för sin förmåga att skapa ovanligt varierade, lekfulla och uppfinningsrika arrangemang inom ramen för sin ovanliga sättning – fem mänskliga röster, utan också för sitt varma, intelligenta originalmaterial som uppskattas oavsett ålder, kön, samhällsklass och nationalitet.

Med rösterna som enda instrument har The Real Group skapat ett alldeles eget musikaliskt uttryck i området mellan jazz, pop och svensk körmusik. I årets julkonsert framförs både originalmaterial och julfavoriter i varierande, lekfulla och uppfinningsrika arrangemang.

The Real Group består av sångarna Anders Edenroth, Emma Nilsdotter, Janis Strazdins, Morten Vinther och Lisa Östergren.

Rättviks höstmarknad

5 – 7 oktober Centrala Rättvik

En av de tre stora marknaderna i Sverige. Tradition sedan 1880-talet. Allt från hemgjorda karameller till trasmattor, verktyg och traktorer finns att köpa.

Bio: Unga Astrid

6 okt- 7 oktober. Älvdalens Biograf

När Astrid Lindgren var väldigt ung hände något som påverkade henne fundamentalt, en kombination av mirakel och missöde som kom att forma hela hennes liv. Det var en händelse som gjorde henne till en av de mest nyskapande kvinnorna i vår tid och den sagoberättare en hel värld kom att älska.

Det här är berättelsen om när en ung Astrid, trots tidens förväntningar och religiösa påbud, bestämde sig för att bryta mot samhällets normer och följa sitt hjärta. Unga Astrid är en fri tolkning av händelser i Astrid Lindgrens tidiga liv.

Brodericafé med Margareta Djos

6 – 7 oktober. Mora Bibliotek och Kulturhus

Välkommen på brodericafé med Margareta Djos. Ta med ditt eget handarbete och arbeta i sällskap med andra. Kaffe & tilltugg. Ingen föranmälan, ingen avgift.

Caballo Blanco Memorial Run

6 oktober. Gapenberg, Persbo

Löpning 1, 2, 3 upp till 6 varv på 11 km-bana. Start: Skyltning i Persbo, Garpenberg.
Kl 09.00 för löpning 5-6 varv. Kl 12.00 för 3-4 varv. Kl 15.00 för 1-2 varv.

Arrangör: Christer Schapiro.

Cirkus Alexei kommer till Malung

6 oktober. Malung

Clownen Alexei bjuder på en lustfylld resa in i cirkuslandet.
En föreställning fylld med trolleri, balanskonster, jonglering och akrobatik.

DNA café

6 oktober. Rättviks Kulturhus

DNA i släktforskningen. Kom och hör Peter Niwong (Sveriges släktforskarförbund) informera om hur DNA kan hjälpa dig i din släktforskning.
Möjlighet finns att ”topsa sig”
Arr: föreningen Dalfolk i samarbete med ABF

Guidad vandring i fäbodmiljö

6-7 oktober. Grejsans fäbod, Falun

7 km lång vandring från Grejsans Fäbod upp på Grejsarberget och tillbaka till Fäboden. Lunch på toppen av berget och avslut med gofika på fäbodtun.

Vandringen börjar vid Grejsans vändplan och går efter stigar som fäbodkullorna använde när de skulle ta djuren till en löt, bete. Uppe på Grejsarberget, med milsvid utsikt över sjön Amungen, serveras lunch. Efter stoppet vandrar vi vidare ner mot Amungen och vidare tillbaka till fäboden där vandringen avslutas med kaffe och gofika på ett fäbodtun. Under vandringen ges information om olika skogstyper, djurspår och aktuella växter. Efter vägen finns 2 drickastationer.
Anmälan senast 2 dagar i förväg till Gunnel 073-22 73 692 eller Roland 070-60 90 785.
Arrangor: Gunnel Wåhlberg

Öppet hus i Djura sockenstuga

9 oktober. Djura, Leksand

Skola nu och då. Barnen från Djuraskola berättar om skolgång idag. Ta gärna med dig ett minne eller foto från din egen skoltid.