Egna köttet på menyn

Textstorlek:

Ludvika kommun satsar på egna kor och för varje år får allt fler offentliga kök ta del av köttet. På årets Måltidens dag fick de äldre på Lingongårdens äldreboende samt inbjudna politiker och tjänstemän smaka en meny med det egna köttet som grund.

Första året fick äldreboenden, skolor och förskolor kött från ett av kommunens egna djur, förra året kunde fyra djur slaktas och i år fick unga och gamla smaka på mat från nio djur.

Kommunen har fattat beslut om att det ska finnas en verksamhet med egna kor för att använda i de offentliga köken. Det har även fattats beslut om att maten ska lagas på plats vid äldreboenden, skolor och förskolor och att alla kök så småningom ska kunna hantera animalisk råvara.

– Nu är det 15 av 36 kök som får hantera animalisk råvara men vi bygger ut och renoverar köken där det behövs. Så länge hittar de andra köken olika lösningar för att ändå laga maten från grunden, säger Fredrik Olsson, kostchef i kommunen.

Nästa år ska ytterligare tio kök vara klara och året därpå ska alla kök kunna hantera animaliska råvaror. Han förklarar att besluten är tagna och pengarna avsatta, men nu med nya beslutsfattare i kommunen finns en risk att det blir andra beslut, åtminstone för år 2020 och framåt.

– Tanken är också att allt kött då ska komma från egna djur, men det kräver nya frysrum och andra arbetssätt eller att ordna med kylar, slakttillfällen och transporter med mera, säger Fredrik Olsson.

Men tack vare att det varit så populärt och att de fått så positiv respons från anhöriga har han svårt att tro att det inte skulle fortsätta.

För tredje året bjuds politiker och tjänstemän in till Måltidens dag för att smaka på kommunens eget kött som dessutom förädlats på plats. I år var det äldreboendet Lingongården i Ludvika som tog emot besökarna.

Kockarna Mikael Sandström, Juana Carcamo och Teame Tekle hade gjort i ordning en hel meny:

Helstekt biff från kommunens köttrasdjur som serverades med rostade rotfrukter, ugnsbakad rödbeta med honung och getost samt rödvinssås med mörk choklad. Paradisäppelkaka med vaniljsås serverades till efterrätt.

Åsa Wikberg (MP)har kommunkorna som sin hjärtefråga och var den som från början skrev motionen som ledde till verksamheten. När det nu blir S, M, L och KD som kommer att styra i Ludvika hoppas hon ändå att verksamheten får fortsätta.

– Vi fattade beslut om det här tillsammans med Socialdemokraterna så jag har svårt att tro att de ska gå med på att rasera det. Vi har ju gjort flera investeringar och det behöver gå några år.

Ingvar Henriksson (S) svarar direkt på det:

– Vi ska värna det här. Det är lugnt, det kommer att bli samma.

Håkan Eriksson arbetsleder personalen i fält och han förklarar att de jobbar för att verksamheten ska fortsätta.

– Vi har exempelvis köpt foder för hela vintern och det är nya kalvar på gång till våren.

Han är stolt över ett kött med extremt bra kvalitet och att det kommer från djur som han vet haft det bra.

– Sen är ju förädling viktigt också, säger Håkan Eriksson.

Sonja Olofsson, Saida Persson, Margareta Ullberg och Gerd Sundström äter i Lingongårdens matsal. De tycker det smakar mycket bra, precis som det ska vara. De brukar äta här och ger kockarna beröm överhuvudtaget.

Ann Eriksson, kommunens husdjursagronom och enhetschef för verksamheten med kommunens kor, är positiv över det samarbete med förskolorna som kommit igång.

– Det är roligt med entusiastiska pedagoger, som exempelvis i Nyhammar där barnen fått arbeta mycket runt kossor. De fick också namnge en av kalvarna som föddes i våras. Det blev mycket uppskattat och därför bjöds tre andra förskolor in.

I år fick de sammanlagt sex kalvar och nästa år förväntas det bli elva. Det innebär att kommunen inte behöva köpa in lika många som nu.

– Antalet beror också på den politiska viljan och hur många djur som ska slaktas, tillägger Ann Eriksson.

En ny hage har startats upp på Knutsbo i Ludvika efter att skogen tagits ned.

– Där gör djuren nytta när de går och betar. Det skulle annars bli mycket sly och innebära stora röjningsinsatser varje år. Djuren bidrar också till den biologiska mångfalden, säger Ann Eriksson.