Calles VM-guld i Gustafsdräkt

Textstorlek:

Gustafsdräkt, en träslev och mammas Fannies emaljerade gryta ger Carl-Åke (Calle) Myrsell rätta känslan.En känsla som förde Calle ända fram till världsmästartiteln vid VM i grötkokning i Carrbridge, Skottland. För övrigt 25:e gången som VM avgjordes på samma plats.

– Visst är jag glad, men samtidigt oerhört överraskad och tacksam. Jag hade ju bara tänkt mig några trevliga dagar i Skottland. Nu är man världsmästare, säger Calle och det hörs att han fortfarande inte riktigt förstått.

Havrekross, vatten och salt är de enda ingredienser som för nyttjas i den traditionsbundna och mest prestigefyllda klassen.

– Oerhört viktigt att det är havrekross. Havregryn är inget som skottarna prioriterar. Havrekrossen skall ligga i blöt i 12 timmar, innan det är dags för tillagning, påpekar Calle.

Varför detta intresse?

– Jag har ätit gröt i hela mitt liv. Det går inte att få en bättre start på dagen, säger Calle.

Skulle det inte räcka med gröt, som en underbar start på dagen?

– Så kan det vara. Min före detta sambo Catarina Arfwidsson öppnade ett vandrarhem i Steninge på Västkusten. Hon ville profilera vandrarhemmet och startade ett SM i grötkokning, säger Calle.

– Hon visste att jag gillade gröt och framförallt att tillaga den och bjöd ner mig. Jag hade väl samma inställning då som nu. Varför inte en trevlig helg. Och så blev det, men jag blev även svensk mästare. Och på den vägen är det.

Calle var direktkvalificerad till VM. Ett VM som för övrigt sker under stor pompa och ståt.

– Marsch genom byn med toner från en orkester med säckpipor. Presentationer och en fullsatt idrottshall och dessutom ett stort medialt intresse. De första som noterade att jag vunnit var BBC News, säger Calle.

Deltagarna kom från hela Europa samt USA. Men det visade sig att Sverige är världens bästa land på att koka gröt.

– Jag fick ju dela titeln med Per Karlsson. Per vann ifjol och var därmed direktkvalificerad. Juryn kunde inte skilja oss åt denna gång. Domarna har en blindtest. De vet inte vem som tillagat gröten.

Att det skulle bli en sådan uppståndelse för att bli världsmästare i grötkokning kunde Calle inte ens drömma om.

– Har varit helt makalöst. TV-soffor, BBC, svenska tidningar och inte minst uppvaktningen när jag kom tillbaka till kontoret på Idrottens Hus. Minnen för livet, säger Calle.

Har du ätit gröt hela ditt liv?

– Så länge som jag minns har det stått gröt på frukostbordet.

Och det började i Västanfors men redan som fyraåring flyttade familjen till Domnarvet. Pappa Åke drev Tappers Färg i Borlänge.

– Hela min uppväxt har jag bott i Borlänge. Gått i Mjälga- och Hagaskolan och gymnastik har varit ett starkt intresse.

Efter gymnasiet blev det Lillsved innan han började på Gymnos i Falun. Vägen gick sedan över Dalarnas Idrottsförbund och de senaste åren har han jobbat åt Svenska Gymnastikförbundet med placering på Idrottens Hus i Stockholm.

Men Calle är ofta i Dalarna.

– Jag har stuga i Sandvik mellan Grängshammar och Ulfshyttan. Baksidan av Romme Alpin.

Och där blir det gröt till frukost?

– Det kan även bli kvällsmål och då är det havrekross som gäller. En vanlig morgon blir det havregrynsgröt eftersom det går lite snabbare.

Använder du till och med mikro?

– Absolut. Det viktigaste är att man äter gröt varje morgon. Som smaksättare använder jag oftast rårörda lingon, kanel, torkat frukt och naturligtvis mjölk. Däremot skall man inte använda mjölk till gröten av havrekross.