Årets Gasell i Dalarna

Textstorlek:

Årets Gasellföretag i Dalarna är it-konsultföretaget Swesharp Consulting i Borlänge. De har, enligt Dagens Industri, haft en tillväxt på 843 procent mellan 2014 och 2017.

Dagens Industri utser de snabbast växande företagen i varje län i Sverige. De ska också uppfylla vissa kriterier som exempelvis ha minst tio anställda, omsättningen ska vara minst tio miljoner och ha ökat omsättningen varje år de senaste tre åren. Syftet är att uppmuntra svenskt näringsliv och företagare som vågar satsa och växa.

David Hopstadius startade företaget 2011 men har arbetat med verksamheten sedan 2000 inom ramen för Dendron företagshus. Han blev positivt överraskad när han fick beskedet om utmärkelsen.

– Det var jättekul naturligtvis att ha fått den uppmärksamheten och det erkännandet. Vi har tidigare fått pris från Almi, men att bli Årets Gasell kom som en blixt från en klar himmel, säger han.

Galakvällen i tisdags var fantastisk, tycker Hopstadius. Det var mycket folk och efter prisutdelningen där också vinnarna från Gävleborg var med, var det mat och mingel.

– Det var också intressanta entreprenörer som talade, bland annat förra årets vinnare från Dalana som vann Årets Gasell för hela Sverige, säger han.

I företaget Swesharp arbetar de med att utveckla digitala verksamhetssystem som är skräddarsydda för olika verksamheter. Det kan handla om att ha koll på sina uppdrag, fakturering och kundregister med mera.

I dag har de främst två stora kunder inom byggbranschen, Skanska och Peab.

– Anledningen till att vi haft så stor tillväxt var att treårsperioden det handlade om skulle jämföras med åren innan. Då hade vi bara ett av de stora byggbolagen som kund. Nu har vi båda och dessutom är det bolag som vill mycket, förklarar David Hopstadius.

Han berättar att han och hans medarbetare har många idéer inför framtiden men i dag har de fullt upp med jobb och har inte haft tiden att förverkliga alla idéer.

Förutom de stora byggbolagen har de i samarbete med en Immanuelskolan i Borlänge utvecklat ett system som är anpassat för skolor. Här finns bland annat en digitaliserad form av läroplanen och här kan elever och föräldrar på ett enkelt sätt se hur långt eleven nått i förhållande till kunskapskraven.

– Det finns ett sådant system i dag och det fungerar. Men vi har inte haft den tiden vi önskat för att marknadsföra det och förbättra och backa upp. Men responsen har varit positiv från skolan där de använder den.

David Hopstadius tror att företaget kan fortsätta växa i framtiden, behoven och efterfrågan har han sett är enorma. Men han har ingen önskan att det ska bli lika snabb tillväxt som det varit nu. Det bara hände, menar han.

Just nu har företaget 19 anställda. För att kunna växa har många företag svårt att hitta personal med rätt kompetens.

– Ja, det är svårt att få tag på bra folk. Vi har mest systemutvecklare och de har mycket de kan välja på. Vi har anställda som kommit direkt från skolan och får lära sig resten hos oss. Men vi har även anställda som är mer välmeriterade och har tilltalats av vårt arbetssätt.

Han förklarar att de har ett så kallat agilt arbetssätt och det innebär kort att ha en följsamhet, att snabbt kunna följa med kundens förutsättningar och att kunna ompröva en sak.

– Vi sitter i samma rum och arbetar. Och pratar med varandra. Effekten har blivit att samarbetet är otroligt bra. Det kan vara något som både lockar folk till oss, men också som får människor att vilja jobba kvar. Det ska vara roligt på jobbet, samtidigt som jobbet i sig är roligt, säger Hopstadius.