Dalabryggeri tog storslam på ölfestival

Textstorlek:

Oppigårds bryggeri från Ingevallsbenning utanför Hedemora tog storslam på Stockholm Beer festival, de vann guld, silver och brons för sina dalaöl av den internationella juryn, så nu är siktet export.

Oppigårds kan nu titulera sig som Swedish Beer Champion då de korades av specialpanel bestående enbart av internationella öldomare som utvärderade samtliga, icke licensbryggda, öl från svenska bryggerier på Stockholm Beer festival.

Juryn bestod av Garrett Oliver, bryggmästare hos Brooklyn Brewery, USA, Piet Tuinema och Jos Brouwert, internationella domare från Nederländerna samt André Brunnsberg, internationell domare från Finland.

Guld i Swedish Beer Champion gick till Oppigårds Single Hop, silvret delade Oppigårds Amarillo med Mohawk Lushious IPA från Mohawk Brewing i Täby. Bronsmedaljen delade Oppigårds Turbo Stout med ölet What The Duck från Klackabackens bryggeri som finns i Kristianstad.

Storslam, vad har du för kommentar Björn Fallström?

– Att fortfarande, med det enorma utbud av öl som finns idag, kamma hem storslam på Stockholm beer är ju väldigt inspirerande för framtiden och hedrande naturligtvis.

– Vi tror även att detta är viktigt för oss att kunna ta med i vårt arbete på olika exportmarknader, säger Björn som nu kan lägga fem medaljer ytterligare till den imponerande medaljsamlingen som han bedömer till 70 medaljer av olika valörer sedan starten av bryggeriet 2003.

I klassen traditionell ljus lager av europeisk typ fick Oppigårds nya öl Grim Lager brons, döpt efter idrottsklubben Grim på vars fotbollsplan nya bryggeriet byggts och så knep Oppigårds också en bronsmedalj för sitt veteöl Weissbier.

I klassen Everyday Ale British style delade två dalabryggerier på silvret. Mora bryggeri med sitt Amber Ale och Bergslagens brygghus som finns i gamla brandstationen i Smedjebacken för sitt öl Bergslagens Portrait Brown Ale.

Mora bryggeri fick också brons för sin Winter-Alt och guld för Cider Blåbär.

”GUUULD!!! Vår underbara Blåbär Cider vann guld. Trotjänaren Amber-Ale fick återigen en fantastisk silver-medalj i den stora klassen Everyday Ale och Winter-Alt knep en bronspeng. Nu ska det firas!”, skriver Mora Bryggeri på sin Facebooksida.

”Vi upprepar 2017 och tar medalj på Stockholm Beer and Whisky 2018”, skriver Bergslagens brygghus i Smedjebacken och utropet från Dala Bryggeri i Rättvik löd:

”Vi tog hem tredjeplatsen på Stockholm Beer & Whisky festival. I kategorin Ale modern stil vann vi brons med vår American Brown Ale. Superkul att få den utmärkelsen bland alla tävlande bryggerier”

Ölgiganten Spendrups, med sitt gigantiska lager i Grängesberg, vann ett guld för sitt importerade amerikanska öl Firestone Walker Union Jack i klassen New England IPA och två bronsmedaljer, ett från samma bryggeri och det andra från ett brittiskt bryggeri.